StoryEditorOCM
Dalmacijakonkretni projekti

Samo Proložac uzima sedam milijuna kuna Europi za kanalizaciju - o kojoj su do sada mogli samo sanjati

Piše PSD.
12. lipnja 2012. - 19:49
Općina Proložac pred dobivanjem je sedam milijuna kuna za izgradnju kanalizacijske mreže u naseljima koja su do sada muku mučila s otpadnim i oborinskim vodama. Iz svojeg proračuna toliki iznos u tu svrhu ni u snu nisu mogli odvojiti.

No, dosjetili su se i angažirali stručne konzultantske tvrtke te se prijavili za pretpristupni program Europske unije koji vrijedi za razdoblje od 2007. do 2013. godine. IPARD je, kako je poznato, pretpristupni fond Europske unije čiji je cilj pomoći zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU kako bi se infrastrukturom, ali i organizacijom života približile standardu EU-a.

Sa svojih pet osnovnih komponenata, među kojima su ruralni razvoj, razvoj ljudskih resursa, prekogranična suradnja, regionalni razvoj i tranzicija te jačanje institucija, IPARD nudi široku lepezu projekata te, što je najvažnije, novca. No, da bi se dobio novac, potrebni su i konkretni projekti, čista uknjižba zemljišta, uređeni prostorni planovi i, konačno, ako se nepovratni novac dobije, nadgleda se u što će svaki euro biti uložen.

Specijalizirane kuće

Proložani su se potrudili, platili su specijaliziranim tvrtkama za sastavljanje programa, podastrli su svu potrebnu dokumentaciju i pred dobivanjem su čistoga novca. − Na tome neprekidno radimo još od rujna prošle godine. U pitanju je stotinu i jedan program, stotinu i jedan dokument, jer onaj koji daje novac želi sve jedan kroz jedan: čisto zemljište gdje će se realizirati projekt i usklađenost s prostornim planovima.

Za to treba dosta vremena i strpljenja, pa i potrošiti nešto kuna iz svojeg proračuna, ali na kraju se isplati − veli nam načelnik općine Proložac Mate Lasić, koji se sav stavio u posao dobivanja svih dozvola i projekata. Očekuje se da će traženi novac uskoro biti u funkciji za realizaciju projekta. Lovrećani su se također potrudili, izradili su kvalitetne programe i dobili novac iz tih fondova za izgradnju sportske dvorane. Nešto novca dobio je i grad Imotski te još neke općine.

Stranačke boje

No, je li to sve zajedno dovoljno? Je li se moglo dobiti više s obzirom na činjenicu da novca iz fondova ima, samo do njega treba doći, i to ne telefonskim pozivom, nego stručnom obradom projekata do samih detalja. U Imotskoj je krajini, čini se, još uvijek važnije tko je u HDZ-u, HSP-u, SDP-u, ima li crvenih ili modrih, žutih ili crnih, nego zavrnuti rukave, angažirati specijalizirane tvrtke te izraditi potrebne programe za fondove EU-a.

Nitko nema pravo kazati da u spomenutoj lepezi toga fonda Imotska krajina nije mogla dobiti više novca. Nudili su se programi iz prekogranične suradnje, što je za Imoćane i te kako zanimljivo, nudi se i novac za ruralni razvoj, a Imotska je krajina 90 posto u tom statusu. Nudio se i novac za očuvanje prirodnih resursa, da ne nabrajamo dalje. Ma koliko se dobilo novca, to je malo jer se s malo više truda moglo dobiti puno više. Stoga treba pohvaliti potez općina Lovreć i Proložac i njihova vodstva.

I konačno, Hrvatska je za godinu dana u Europi. Upravo 1. srpnja 2013. otvaraju se novi, još povoljniji fondovi za razvoj ne samo infrastrukture, nego i za razvoj poduzetništva, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta. Već sada treba raditi na tome, a ne baviti se samo time tko će se kandidirati za mjesto načelnika ili gradonačelnika, jer od toga se ne živi. A u Imotskom i Imotskoj krajini već je počela lokalna predizborna kampanja.


Braco ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:28