StoryEditorOCM
DalmacijaNEGODOVANJE NA HVARU

Vrbanjani: Prekrajaju zone u korist građevinskih lobija

Piše PSD.
5. lipnja 2012. - 11:42
Mjesni odbor iz Vrbanja upravo je uputio svoje primjedbe na proceduru donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije ministru graditeljstva i prostornog uređenja Ivanu Vrdoljaku, županu Anti Sanaderu, predsjedniku Županijske skupštine Petroslavu Sapunaru i ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje Niki Mrčiću.

Vrbanjani na taj način negoduju zbog toga što netko, suprotno interesima stanovnika toga mjesta, forsira prekrajanje, odnosno potpuno ukidanje T-2 zona Basina i Mudri Dolac, a želi da se zona Borova većim dijelom smanji.

Nakon što bi se ove zone izbrisale, prijedlog je da se u plan ubaci nova zona u uvali Ključna i još neke druge, a koje su do sada bile poljoprivredna zemljišta. Ta zemljišta su od prijašnjih vlasnika kupljena kao poljoprivredna i kao takva objedinjena u jednu cjelinu od oko milijun četvornih metara. A mi samo tražimo da se zone T-2 Basina, Mudri Dolac, kao Borova 1, 2 i 3 i dalje zadrže, a kad se zato ispune zakonski uvjeti, neka se formiraju i druge - stoji u primjedbama koje potpisuje Dinko Račić, predsjednik MO Vrbanj.

Izvješće o stanju provedbe PP SDŽ župana Sanadera, prema mišljenju MO, nije točno jer se u njemu navodi da dosadašnje zone nisu infrastrukturno opremljene, a zone T-2 Basina i Mudri Dolac većim dijelom imaju infrastrukturu - cestu, struju, vodu i obalu koju je još prije više od sto godina izgradila Austro- Ugarska.

Nadalje, izgradnja tih naselja započela je 60-ih godina 20. stoljeća, a urbanizirana su desetak godina poslije, od kada se intenzivno razvijaju i danas broje više od 200 legalno sagrađenih stambenih objekata.

Vlasnici sami ulagali u infrastrukturu

Svaki od nas vlasnika u spomenutim zonama do sada je za poboljšanje infrastrukture i razna druga poboljšanja uložio značajna materijalna sredstva, te fizički sudjelovao u izgradnji putova, pa i dovođenju električne struje. Činili smo to da poboljšamo svoj standard i omogućimo da se barem dio mladosti zadrži na ovom području, a ne da kao naši stari odlaze po svijetu trbuhom za kruhom - s ogorčenjem pišu iz rodnog mjesta Matije Ivanića, sumnjajući da je planirana prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinske zone ništa drugo do kriminalni čin sračunat za interese tvrtke “Landmark Investments & Management” iz Londona, a štetan ne samo za njih, nego i za društvo u cjelini, pa će to, ako se pravda ne zadovolji, već uskoro prijaviti nadležnim tijelima RH.

Napisao i snimio Mirko Crnčević

Vijećnici potvrdili očitovanja

Gradsko vijeće Staroga Grada potvrdilo je sva prijašnja očitovanja gradonačelnice Staroga Grada Đurđice Plančić vezano uz ukidanje zona na području Vrbanja i uspostave novih na području Dugi Rat/Ključna (Žolca). U svom zaključku upućenom županijskim službama istaknuli smo protivljenje takvim izmjenama sve dok se ne ostvare pretpostavke predviđene Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, odnosno dok se postojeća područja te namjene na izgrade u udjelu od 80 posto i više - kazao je Marijo Lušić Bulić, predsjednik GV-a Staroga Grada, dodavši da nitko u državi, pa tako ni Županijski zavod za prostorno planiranje, ne bi smio poduzimati ništa što nije u interesu pučanstva i lokalne samouprave, osobito kad je riječ o otocima kao specifičnim geografskim sredinama.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:21