StoryEditorOCM
DalmacijaKAŠTELANSKI KVADRATI

‘Naša dica’ bez prostora, a HDZ ih koristi čak osam

Piše PSD.
8. svibnja 2012. - 17:35
Nakon što su prošle subote zbog brojnih problema odlučili napustiti prostore kaštelanske Hvidre koji su im bili dodijeljeni na korištenje još prije dvije godine, članovi Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” snalaze se na sve moguće načine kako bi nastavili djelovati i provoditi programe koje su dobili na natječajima.

Problem sa smještajem te udruge koja okuplja oko 50 roditelja djece s posebnim potrebama, većinom iz spektra autizma, aktualizirao se još prije nekoliko godina, nakon čega im je tadašnje vodstvo Hvidre dodijelilo dio svojih prostora u Kaštel Štafiliću, iz kojih su sada otišli, dok su prizemni kat objekta u Rudinama dobili na korištenje od župnika Luke Vuce.

Neki jedva povire u svoje prostore

Često seljenje ove udruge potaknulo je niz otvorenih pitanja, među kojima i najvažnije − što je s prostorima koji su u vlasništvu Grada Kaštela, tko ih sve koristi, i za kakve potrebe?

Zanimljivo je svakako napomenuti da većina političkih stranaka u gradu, ako ne i sve, ima krov nad glavom. Doduše, gotovo sve koriste po jedan prostor, osim HDZ-a, koji je apsolutni rekorder u korištenju gradskih kvadrata.

Uz prostran središnji prostor u Kaštel Sućurcu, ta, danas oporbena, stranka u Kaštelima koristi gradske prostore u gotovo svih sedam mjesnih odbora, osim u Rudinama i Radunu, gdje su do gubitka vlasti na zadnjim izborima za mjesne odbore koristili prostore tih odbora. Istodobno “Naša dica” takvu povlasticu ne mogu dobiti već godinama. Za razliku od stranaka, ni pojedine udruge u gradu nisu ništa bolje.

Većina od njih je, baš kao stranke, odabrala “luksuzne” lokacije u starim gradskim jezgrama. Neke udruge korisnici su prostora, a u njih gotovo ne dolaze. Među boljim je primjerima prostor na samoj sućuračkoj rivi kojim se koristi jedna udruga, a u njega godišnje uđu nekoliko puta. Vidljivo je to na prvi pogled jer je prostor prazan i neuređen. Ne treba ni govoriti da bi dobro došao “Našoj dici”, koja su od danas podstanari u prostoru koji za program dnevnog boravka koristi udruga “Sv. Jeronim”.

− Tu ćemo biti neko vrijeme, dok se naš problem ne riješi, isključivo za potrebe rada defektologa i provođenje programa “Mala škola” − rekla nam je predsjednica “Naše dice” Gordana Burić.

jakov žarko
Snimio: jadran babić / cropix

Berket: Uskoro prostori

Razmatrajući korištenje gradskih prostora, nismo mogli ne upitati gradonačelnika Joška Berketa dokle je stigla njihova revizija, te za komentar o strankama u njima.

− Prvo moram kazati da će “Naša dica” uskoro dobiti svoje prostore od Grada, i to u Kaštel Starom, gdje se sada nalazi Radio Kaštela, koji će otići s te lokacije. Što se tiče HDZ-a, naravno da nije prihvatljivo da ta stranka, poput SKH, u svakom mjesnom odboru ima po jedan prostor i to se više neće tolerirati. I oni će, kao i sve druge stranke, ubuduće imati jedan prostor − zaključio je Berket.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:55