StoryEditorOCM
DalmacijaOD 1. LIPNJA

Šok u Kaštelima: ‘Naša dica’ sele se na cestu

Piše PSD.
5. travnja 2012. - 21:48
Nakon dvije godine korištenja, članovi Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” od prvog lipnja moraju iseliti stvari i napustiti prostore koji su u vlasništvu Hvidre RH, a koje će od tog datuma koristiti članovi ogranka kaštelanske Hvidre.

Odlučilo je to Predsjedništo Hvidre s predsjednikom Ivicom Gagićem na čelu, tvrdeći kako im je cijeli prostor od oko 100 kvadrata, od kojih su “Naša dica” koristila oko 88, potreban za njihov budući rad i djelovanje.

- Takva odluka donesena je na Predsjedništvu udruge i to je to. Moram kazati kako smo u zadnje vrijeme stupili u kontakte s brojnim ograncima Hvidre iz raznih dijelova Hrvatske, a upravo ove prostorije poslužile bi nam za ugošćavanje tih ljudi kada nam dođu u posjet.

Tu bismo im čak i osigurali smještaj, od dvije prostorije napravili bismo sobe za spavanje. Grad ima prostora i neka se pobrine za smještaj ove udruge, a imamo i mi prostor u Kaštel Starom koji smo spremni dati. Radi se o prostoru od 45 kvadrata - kazao je novi predsjednik kaštelanske Hvidre Ivica Gagić, tvrdeći kako je ugovor s ovom udrugom, koji su potpisali Željko Strize i Ivan Biluš-Gagić, svejedno ništavan i nezakonit jer su dodijelili prostor nekome a da za to nisu imali ovlasti.

Međutim, Biluš-Gagić kaže kako su sve napravili u dobroj vjeri da pomognu udruzi i roditeljima kojima je pomoć potrebna.

Biluš-Gagić protiv

- Ovo je veliko humano djelo i bilo nam je uistinu drago što smo mogli pomoći. Ugovor s “Našom dicom” potpisivali smo godinu za godinu i sve je bilo pod kontrolom. Mi smo sebi ostavili jednu kancelariju za korištenje gdje su nam bili dokumenti i računalo, a sve drugo smo dali ovoj udruzi.

Na sve moguće načine osuđujem ovaj potez novog vodstva Hvidre jer smo “dici” od srca dali ovaj prostor, a ovi novi im ga sada uzimaju - kazao je bivši potpredsjednik kaštelanske Hvidre i savjetnik gradonačelnika Berketa za branitelje Biluš-Gagić, navodeći kako bi ponovno stavio svoj potpis na ugovor o dodjeli ovog prostora udruzi roditelja bez obzira na to što neki tvrde da je ugovor nezakonit.

S druge strane, predsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Gordana Burić kaže kako su ostali zatečeni i šokirani nakon vijesti da “lete” iz prostora.

- Ovo će nam biti veliki problem, a posebno za djecu od koje je najveći broj onih iz spektra autizma. Takva djeca teško se navikavaju na nešto novo, pa tako i na nove prostore. Oni koji nemaju takvo dijete, vjerojatne neće ni razumjeti o čemu pričam, no mi raditelji znamo da će problem nastati.

Ovo što nama Hvidra nudi novi prostor, naprosto ne možemo prihvatiti, jer ti prostori nama ne odgovaraju, niti su adekvatni za rad s djecom. Upitno je i vlasništvo nad tim prostorom, priča se da nije u vlasništvu Hvidre, a taj prostor sada koristi druga udruga koja ga je uredila - kazala je Burić žaleći se kako se neće moći prijaviti na natječaj niti jednog od danas aktualnih projekata nadležnog ministarstva.

- Ministarstvo uvijek traži da udruge imaju ugovore o korištenju prostora gdje provode projekte za koje dobivaju novac. Mi ga, nažalost, uskoro nećemo imati, a pitanje je gdje će nam raditi terapeuti, logoped i gdje će roditelji dovoditi djecu nakon 1. lipnja - dodala je Burić. Na naš upit što će sada poduzeti i kako će riješiti problem, predsjednica nam je tek kazala:

- Ne znam. Dođite nas slikati kada budemo selili stvari na ulicu.”

I kazalištarci nastupaju za ‘Našu dicu’

Točno mjesec dana prije početka, GSU Teatar – Kaštelansko kazalište na svojim je web stranicama objavilo program 2. dana Kaštelanskog kazališta koji će se tijekom svibnja održati u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću.Tako će i ove godine kaštelanski ljubitelji kazališne umjetnosti tijekom mjesec dana moći pogledati različite kazališne predstave, a ovaj put će u programu nastupiti družine iz Bjelovara, Zadra, Zagreba, Visa, glumci iz Karlovca, Vinkovaca i Trsta, te nezaobilazno Amatersko kazalište “Moreta” i domaćini iz Kaštelanskog kazališta. Kako je kazao Joško Grgin, predsjednik GSU Teatar, ovogodišnji Dani Kaštelanskog kazališta imat će i humanitarni karakter. Umjesto klasičnih ulaznica, po cijeni od 10 kn prodavat će se razglednice Udruge za pomoć obiteljima i djeci s posebnim potrebama “Naša dica” koje su izradili kaštelanski učenici, a sav prihod od ove manifestacije uplatit će se udruzi “Naša dica” za projekt opremanja “Male kuće”. Više informacija o programu kao i o drugim događanjima moči ćete pročitati na web stranici http://kastelansko-kazaliste.com.



JAKOV ŽARKO
FOTO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:09