StoryEditorOCM
Dalmacijajoš prije četiri godine tvrtka ‘jadranska ulaganja’ kupila je devastiran turistički kompleks u uvali zenčišće i platila porez, ali ne može se uknjižiti niti ga urediti

Končar platio 6,25 milijuna eura za odmaralište u Jelsi, a ono propada

Piše PSD.
7. ožujka 2012. - 09:27

Kad su Jelšani 2008. godine čuli da je dr. Danko Končar od Direkcije za imovinu Republike Srbije za 6,25 milijuna eura kupio do kraja devastirano bivše Dječje odmaralište i oporavilište grada Beograda u njihovoj najljepšoj uvali Zenčišće, povjerovali su u bolje sutra.

Razloga za optimizam bilo je dosta, jer je njegov sin Nenad najavio ulaganja od najmanje 30 milijuna eura, čime bi se došlo do atraktivnih poslovnih i rekreativnih sadržaja kapaciteta 850 kreveta. No, umjesto toga, prekrasan kompleks na istočnom ulazu u turističko mjesto postao je pravo ruglo.

− Končarova tvrtka “Jadranska ulaganja” d.o.o. je nakon kupnje odmarališta uredno platila porez na promet nekretnina, no suočili smo se s činjenicom da se imovinsko-pravni odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo sporo rješavaju.

Nekadašnje odmaralište danas je zapušteno

Zbog toga se Končar nije uspio uknjižiti na imovinu, a to je bio preduvjet za realizaciju njegova projekta, pa mu je Općina Jelsa na posljetku morala obročno vratiti oko 1,5 milijuna kuna uplaćenog poreza − objasnio je Jakša Marić, obnašatelj dužnosti načelnika općine Jelsa, koja će od nadležnih ministarstava i Vlade RH zatražiti brže rješavanje ovakvih slučajeva da štete ne bi bile još veće.

Rađa među kupcima

A Fond za privatizaciju pokušao je čak 15 puta prodati kompleks koji je nekoć radio i ljeti i zimi, a sastoji se od nekoliko dvoetažnih paviljona za smještaj, recepcije, ureda, TV dvorane, kuhinje, dvaju restorana i disko-klubova, pizzerije, knjižnice, učionice, prodavaonice, ambulante, bazena za plivanje, sportskih terena, skladišta, garaža, plinske stanice, kotlovnice, fascinantnog tornja – vidikovca i nekoliko radionica, ukupne površine 8400 četvornih metara, ali i pripadajućeg zemljišta od 64.000 kvadrata.

U bivšoj TV dvorani sad se može ‘razgledati’ smeće

Kao potencijalni kupci spominjali su se naš proslavljeni košarkaš Dino Rađa, zatim poduzetnici Adrian Zeka i Goran Štrok, međutim, sada je u rukama svjetskoga kralja kroma.

Ugovor o sukcesiji

Početna cijena ponuđene imovine bila je sedam milijuna DEM, da bi na kraju pala na samo 2,8 milijuna DEM. Ipak, Končar ga je od Srbije kupio po neusporedivo višoj cijeni, najvjerojatnije po knjižnoj vrijednosti na dan 30. lipnja 1991. godine, kako je to regulirano Aneksom G Ugovora o sukcesiji. Dakle, platio je i sve ono što su beskrupulozni kradljivci iz objekta ukrali ili u njemu devastirali, jer u njima zaista nije ostalo ništa vrijedno.

Iz kuhinje su svi aparati netragom nestali

− HFP i Općina Jelsa su do kraja 90-ih plaćali čuvara u odmaralištu, no nakon toga ono je prepušteno samo sebi i potpunoj devastaciji. Naknadno smo uložili gotovo 300.000 kuna u sanaciju obale da ne bi stradao netko od kupača, čistili smo okoliš te odvezli na tone smeća zbog prijeteće zaraze, ali ono se i dalje gomila. Netko u objektu može i nastradati, pa zato apeliramo na nadležne da problem riješe dok je još na vrijeme − dodao je Marić.

Time će, umjesto ružne slike i raznih opasnosti, koristi imati i općina i država, a što tek reći o najavama da bi se u obnovljenom Zenčišću moglo zaposliti između 150 i 200 radnika.

Piše i snimio Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:56