StoryEditorOCM
Dalmacijagrad alkara od pojedinaca, tvrtki i vlasnika obrta potražuje više od 2,5 milijuna kuna

SINJANIMA 1089 OVRHA! Tko ne plati, plijenit će mu imovinu

Piše PSD.
13. siječnja 2012. - 22:37

Zbog sve sporijeg punjenja gradske blagajne, u Sinju su odlučili pokrenuti prisilnu naplatu gradskih prihoda. Tako su ovih dana iz gradske uprave na adrese 1089 obveznika komunalne naknade uputili rješenja o ovrsi za ukupno dugovanje od 2.515.000 kuna.

Rješenja su upućena na adrese 891 kućanstva koja duguju 1.400.000 kuna, 138 obrtnika koje gradski poreznici terete za 650.000 kuna i 60 trgovačkih društava koja na ime komunalne naknade duguju 465.000 kuna. − Svim obveznicima kojima smo uputili rješenja o ovrsi ostavili smo rok od 15 dana u kojemu mogu doći u gradsku upravu, provjeriti stanje duga i plaćanjem preduhitriti provođenje ovrhe. Ako se utvrdi da je dio dugovanja ušao u zastaru, taj ćemo dio otpisati. Postoji mogućnost i dogovora o obročnoj otplati.

Isto tako, obveze se mogu osloboditi građani kojima je mjesečni prihod po članu obitelji manji od 1068 kuna. Jedino se ne može nastaviti s neplaćanjem – kaže Ankica Panza, vršiteljica dužnosti pročelnice Odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom.

Godišnje 4000 opomena

Komunalna naknada izvorni je i jedan od najizdašnijih prihoda gradskog proračuna. Cijena za obračun komunalne naknade nije se mijenjala od 1996. godine i iznosi 20 lipa mjesečno po četvornome metru stambenog i dvije kune po kvadratu poslovnog prostora. Na području grada je oko 7800 obveznika komunalne naknade.

Njihov se broj smanjuje, jednako kao i iznos koji pristiže u gradsku blagajnu. Prošle godine od toga gradskog poreza ostvaren je prihod od oko 6,5 milijuna kuna, a očekivalo se gotovo 50 posto više. S popisa obveznika trajno ili privremeno izbrisani su neki od najvećih, kao što su vojarne Kukuzovac i Ivaniša Nelipića, tvornica “Dalmatinka nova” u stečaju i drugi.

Doznali smo da se na adrese neurednih platiša komunalne naknade svake godine iz gradske uprave uputi oko 4000 opomena. Pokazalo se da ni takve opomene nisu dovoljne, stoga su u gradskoj vlasti Sinja, čini se, odlučili naplatiti dugovanja ovrhama koje će provoditi preko Fine. Na taj će način iznosi koji će se naplatiti dužnicima biti još veći.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:49