StoryEditorOCM
Dalmacijaosnovana udruga veterana momp-a

STARI GRAD ‘Zvir’ na Hvaru

Piše PSD.
26. prosinca 2011. - 11:04

U Starom Gradu upriličena je osnivačka skupština Udruge veterana Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva (MOMP) “Zvir” - otok Hvar.

Kroz taj odred je, bez policije i obalne artiljerijske baterije “Pelegrin”, koja će danas (23. prosinca) obilježiti svoju 20. obljetnicu od utemeljenja, prošlo čak 787 vojnika, pa će stoga Udruga imati i svoje ogranke u Hvaru, Starom Gradu, Jelsi i Sućurju.

Nakon usvajanja Statuta, obavljen je izbor Upravnog i Nadzornog odbora, te Suda časti, dok je za predsjednika izabran Nikola Šimunović, za tajnika Panajoti Gilve Toti, a za dopredsjednika Marinko Bojanić.

- Inicijativa osnivanja Udruge došla je radi okupljanja veterana, obilježavanja obljetnica i bitnih događaja vezanih uz postrojbu. Naravno, očuvanje digniteta Domovinskog rata je u prvom planu, isto kao i njegovanje uspomena na poginule i preminule suborce. Također ćemo se založiti za zakonsku zaštitu veterana te solidarnu pomoć članovima Udruge i njihovim obiteljima, a surađivat ćemo sa svima koji mogu pomoći ostvarivanju zacrtanih ciljeva – kazao je Šimunović.

Članom Udruge mogu postati svi pripadnici ratne postrojbe MOMP Hvar, ali i drugi pojedinci koji su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani RH ako prihvaćaju odredbe Statuta Udruge.

U nastavku skupštine doneseni su Program rada i Financijski plan za 2012., te Odluka o obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Odreda, do kada će svjetlo dana ugledati i monografija o MOMP-u “Zvir”, čiji je autor tajnik Udruge.

M.C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:41