StoryEditorOCM
Dalmacijaotkriven monumentalni spomenik poginulim bračanima u domovinskom ratu

GOLO BRDO Vječni spomen u bračkom kamenu

Piše PSD.
18. studenog 2011. - 12:57
U organizaciji bračke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, u spomen-parku na Golome brdu, nadomak Sutivana, otkriven je kameni spomenik u znak trajne zahvalnosti i sjećanja na poginule bračke vitezove  u Domovinskom ratu. Spomenik je postavljen u prigodi 20. obljetnice istjerivanja do zuba naoružane jugomornarice iz širega splitskog akvatorija i hrvatskog mora, u čemu su brački branitelji dali velik doprinos.
Na Golom brdu tragično su poginula dva bračka viteza, Nikola Dragičević iz Donjega Humca i Luka Martinić iz Pučišća, članovi posade protuzračnog mitraljeza koja je samo dva dana prije napravila pravi pothvat jer je s hrvatskog neba uspjela oboriti neprijateljski zrakoplov “galeb”. Tom prigodom ranjena su  i trojica branitelja koji su ostali invalidi.

Na mjestu njihove pogibije spomenik su zajednički otkrili majka Luke Martinića, Cvita, i otac Nikole Dragičevića, Mate. Spomenik je rad mladog bračkog akademskog kipara Lovre Jakšića iz Donjega Humca, a simbolizira viteza sa štitom na kojem se očitava hrvatska šahovnica, oblikovan je u isprepletanju glatkih i škrapastih kamenih površina. Do te skulpture izrađene od bračkog kamena vode kamene ploče na kojima su rukom bračkog klesara urezani važni datumi i događaji iz Domovinskog rata.

Svečanom otkrivanju monumentalnog spomenika nazočili su zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić sa suradnicima, predstavnici Udruge marinaca RH “Knez Domagoj” s predsjednikom Udruge, kontraadmiralom u mirovini Antom Budimirom, članovi udruga branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata s Brača, Šolte i Hvara, saborski zastupnik Arsen Bauk, dožupan Luka Brčić, generalni vikar Vojne biskupije u miru don Joško Šantić i čelnici bračke lokalne samouprave.

‘Bez branitelja ne bi bilo ni slobodne Hrvatske’

Ratnim kolegama i svim nazočnima obratio se predsjednik bračke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Drago Bulić, koji je posebno istaknuo kako su brački branitelji postavljanjem mina u Splitskim vratima spriječili nasilno uplovljavanje neprijateljskih brodova u Brački kanal. Zapovjednik HRM-a Ante Urlić čestitao je i zahvalio Bračanima za sve ono što su učinili u Domovinskom ratu te je podsjetio kako se nikada ne smiju zaboraviti branitelji, bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Molitvu i odrješenje za poginule branitelje predvodio je generalni vikar hvarsko-bračko-viške biskupije don Stanko Jerčić.

Svečanost je počela himnom “Lijepa naša”, koju je otpjevala supetarska klapa “Vala”, a u ime Udruge branitelja i organizacijskog odbora, Mate Jakšić Čumeta posebno je naglasio kako su privatnici teren za spomenik i spomen-park besplatno ustupili na trajno korištene Udruzi, dok su svi radovi oko podizanja spomenika obavljeni bez nadoknade. “Sve je ovdje bračko”, zaključio je Jakšić, “i zemlja, i kamen, i rad.”

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 18:01