StoryEditorOCM
Dalmacijadva desetljeća od boja u splitskom kanalu

Junaci sa Šolte i Brača ratne brodove jugomornarice natjerali na bijeg

Piše PSD.
16. studenog 2011. - 13:59
Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i Općina Šolta organizirali su svečanu proslavu dvadesetogodišnjice “Boja u Splitskom kanalu“ koji se odigrao 14. i 13. studenog 1991. godine kada je nakon višemjesečne blokade splitskog akvatorija od ratnih brodova JRM dobivena bitka i protjerani su ratni brodovi neprijateljske JRM.

Tada su šoltanski dragovoljci s Martinča rata pogodili razarač “Split“ u Splitskom kanalu koji je gađao civilne ciljeve grada čije ime je nosio.

U sjećanje na ovu akciju, među prvima značajniju u Domovinskom ratu, kad je iz vojarne na Veloj Straži i uzeto oružje i streljivo iz skladišta te poslano u Split, pa poslije i za Vukovar, nakon čega je JNA izvršila desant na otok Šoltu i blokadu otoka tražeći nestalo oružje, okupilo se u Grohotama u Domu kulture više od 250 što dragovoljaca HRM-a, što njihovih gostiju.

Odlikovanje Srđanu Radiću, zapovjedniku OTB-a Šolta

Prvo je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske komodor Tihomil Erceg položio vijenac na križ u spomen palim braniteljima, nakon što je don Dražen Radman u crkvi sv. Stjepana održao svetu misu za hrvatske branitelje.

Zatim je na svečanosti u Grohotama, koju su uveličali klapa “Ćuvite” te limena glazba Olinta, goste pozdravio načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

Ratnim kolegama se obratio dr.sc. Zoran Radman, nekadašnji zapovjednik samostalne satnije mornaričkog pješaštva, kao i Ivan Parlov, zapovjednik Obalne topničke bitnice Šolta, te Pero Sušac, zapovjednik Policijske ispostave Šolta, pa Joško Pulja, zapovjednik zadarske postrojbe, i Željko Čizmić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice.

Prisutne je potom pozdravio i komodor Tihomil Erceg te je prvom zapovjedniku OTB-a Šolta Srđanu Radiću uručio odlikovanje Republike Hrvatske, Red hrvatskog trolista, za osobite zasluge za RH stečene u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti, kao i knjigu “Povjesnica HRM”, dar konraadmirala Ante Urlića.

Spomen u kamenu na poginule bračke branitelje

Bračani će u četvrtak 17. studenoga na Golom brdu kod Sutivana otkriti spomenik svim pripadnicima postrojba s otoka poginulim u Domovinskom ratu, rad kipara Lovre Jakšića iz Gornjega Humca.

Taj čin, u povodu obilježavanja 20. obljetnice pomorskog boja u Splitskom kanalu, organiziraju dragovoljci HRM-a pripadnici mješovitog mornaričkog-desantnog pješaštva (MOMP Brač), a u svečanosti otkrivanja spomenika sudjelovat će roditelji poginulih branitelja, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, predstavnici Udruge marinaca RH “Knez Domagoj” s predsjednikom Udruge kontraadmiralom u mirovini Antom Budimirom, dopredsjednikom Udruge natporučnikom u pričuvi Miroslavom Lozinom i tajnikom Udruge kapetanom bojnog broda u mirovini Zvonimirom Frankovićem te predstavnicima udruga s otoka Brača, Šolte i Hvara, gradonačelnnikom i općinskim načelnicima s Brača, Šolte i Hvara i čelnicima Županije i Grada Splita.

Podsjetimo, 12. studenoga 1991. akcijom dragovoljaca Voda za podvodno djelovanje, a uz pomopć topništva s brača, u Splitskim je vratima onesposobljen brod PT-72 bivše JRM koji je služio za opskrbu ratnih brodova u Bračkom kanalu.

Time su ratni brodovi bivše JRM odvojeni od kopna. U dva dana, 14. i 15. studenoga prije 20 godina, ratni brodovi JRM s otoka Visa i borbena grupa brodova u Bračkom kanalu, uzu pomoć avijacije iz Mostara, napali su hrvatske obrambene položaje uz Splitska vrata želeći nasilno uploviti u Brački kanal, što je spriječeno postavljanjem mina u Splitskim vratima i topništvom s Brača i Šolte.

U toj akciji pripadnici produdiverzantskog voda srušili su jedan neprijateljski avion, a protuavionskim topom 20 mm oborili i drugi avion te se neprijatelj povukao s brodovima aprema Visu i Polješcu.

U toj borbi, nažalost, ranjavanje i pogibija dvojice Bračana, poslužitelja PAT-a Nikše Dragičevića i Luke Martinića, zasjenila je radost zbog činjenice da su u bijeg natjerali neusporedivo moćnijeg neprijatelja.

Tihana Glavurtić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:22