StoryEditorOCM
Dalmacijažupanijski čelnici posjetili brač

Brač: ceste i lučki projekti s 37 milijuna kuna

Piše PSD.
10. studenog 2011. - 19:48

Župan Ante Sanader sa suradnicima, među kojima su bili njegov zamjenik Luka Brčić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zlatko Čaljkušić i ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, posjetili su tri bračke općine i obišli više gradilišta cestovne infrastrukture pod upravljanjem Županijske uprave za ceste.

U Pučišćima je župan Sanader svečano otvorio radove na rekonstrukciji križanja županijskih cesta na ulazu u mjesto, odnosno izgradnji rotora s prilaznim cestama, dužine 1,7 kilometara.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 5,3 milijuna kuna, radove izvodi bračka tvrtka “Berica” iz Nerežišća, a prometnica će biti puštena u rad do početka iduće turističke sezone.

Izgradnjom rotora, istaknuo je općinski načelnik Marino Kaštelan, obilježava se i početak izgradnje dugo očekivane ceste Pučišća - Povlja.

Za boravka u pučiškoj općini županijski čelnici obišli su radove na uređenju trga u Gornjem Humcu, vrijedne više od dva milijuna kuna, dok su se u Pražnicama upoznali s projektom rekonstrukcije dvojnog objekta namijenjenog polaznicima Dječjeg vrtića i učenicima nižih razreda Osnovne škole. Na tom objektu obavlja se zamjena krovne konstrukcije, postojećih zatvora i uređuje se unutrašnjost dječjeg vrtića.

Kad se izgradi zaobilaznica, milnarska riva pješacima

U Milni, središnjemu mjestu na zapadnoj strani Brača, župan Sanader je označio početak radova na izgradnji mjesne zaobilaznice u dužini od 2,4 kilometra. Izgradnja zaobilaznice bila je godinama gorući problem, a njezinim puštanjem u rad izmjestit će se promet iz središta mjesta pa će milnarska riva biti u cijelosti prepuštena - pješacima i šetačima.

To je, zajedno s novim pristanom za katamarane koji je u izgradnji, veliki dobitak, kazao je općinski načelnik Frane Lozić, i za stanovnike i za turiste, dok će novi pristan omogućiti bolju međuotočnu suradnju, jer će katamarani povezivati Brač, Hvar i Vis.

Zaobilaznica će dobiti status županijske ceste, bit će završena do početka ljeta iduće godine, a u njezinu izgradnju Županijska uprava za ceste uložit će oko 3,5 milijuna kuna.

Na ulazu u Postira županijski čelnici obišli su rekonstruiranu cestu koja povezuje poslovnu zonu u koju će se, uz ostalo, izmjestiti i tvornica “Sardina”, a postirski riboprerađivači prednjače ne samo na Braču, nego i šire, po broju zaposlenih i ambicioznom programu razvoja. Njegovom realizacijom “Sardina” će postati respektabilna tvrtka u europskim okvirima.

Župan Sanader sa suradnicima izrazio je zadovoljstvo onim što je vidio te je iznio podatak kako je u posljednje dvije godine u lučke projekte na Braču uloženo 17 milijuna kuna, a u rekonstrukciju i izgradnju cestovnih pravaca 20 milijuna kuna.

Za iduću godinu za te namjere planira se utrošiti još 15 milijuna kuna. Sve to dokazuje i potvrđuje, zaključio je župan Sanader, koliku brigu hrvatska Vlada i Županija poklanjaju našim otocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:17