Dalmacija Split županija

županijski čelnici posjetili brač

Brač: ceste i lučki projekti s 37 milijuna kuna

županijski čelnici posjetili brač

Župan Ante Sanader i suradnici obišli Pučišća, Gornji Humac, Pražnice, Milnu i Postira, gdje se realiziraju značajni infrastrukturni projekti

Župan Ante Sanader sa suradnicima, među kojima su bili njegov zamjenik Luka Brčić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zlatko Čaljkušić i ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, posjetili su tri bračke općine i obišli više gradilišta cestovne infrastrukture pod upravljanjem Županijske uprave za ceste.

U Pučišćima je župan Sanader svečano otvorio radove na rekonstrukciji križanja županijskih cesta na ulazu u mjesto, odnosno izgradnji rotora s prilaznim cestama, dužine 1,7 kilometara.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 5,3 milijuna kuna, radove izvodi bračka tvrtka “Berica” iz Nerežišća, a prometnica će biti puštena u rad do početka iduće turističke sezone.

Izgradnjom rotora, istaknuo je općinski načelnik Marino Kaštelan, obilježava se i početak izgradnje dugo očekivane ceste Pučišća - Povlja.

Za boravka u pučiškoj općini županijski čelnici obišli su radove na uređenju trga u Gornjem Humcu, vrijedne više od dva milijuna kuna, dok su se u Pražnicama upoznali s projektom rekonstrukcije dvojnog objekta namijenjenog polaznicima Dječjeg vrtića i učenicima nižih razreda Osnovne škole. Na tom objektu obavlja se zamjena krovne konstrukcije, postojećih zatvora i uređuje se unutrašnjost dječjeg vrtića.

Kad se izgradi zaobilaznica, milnarska riva pješacima

U Milni, središnjemu mjestu na zapadnoj strani Brača, župan Sanader je označio početak radova na izgradnji mjesne zaobilaznice u dužini od 2,4 kilometra. Izgradnja zaobilaznice bila je godinama gorući problem, a njezinim puštanjem u rad izmjestit će se promet iz središta mjesta pa će milnarska riva biti u cijelosti prepuštena - pješacima i šetačima.

To je, zajedno s novim pristanom za katamarane koji je u izgradnji, veliki dobitak, kazao je općinski načelnik Frane Lozić, i za stanovnike i za turiste, dok će novi pristan omogućiti bolju međuotočnu suradnju, jer će katamarani povezivati Brač, Hvar i Vis.

Zaobilaznica će dobiti status županijske ceste, bit će završena do početka ljeta iduće godine, a u njezinu izgradnju Županijska uprava za ceste uložit će oko 3,5 milijuna kuna.

Na ulazu u Postira županijski čelnici obišli su rekonstruiranu cestu koja povezuje poslovnu zonu u koju će se, uz ostalo, izmjestiti i tvornica “Sardina”, a postirski riboprerađivači prednjače ne samo na Braču, nego i šire, po broju zaposlenih i ambicioznom programu razvoja. Njegovom realizacijom “Sardina” će postati respektabilna tvrtka u europskim okvirima.

Župan Sanader sa suradnicima izrazio je zadovoljstvo onim što je vidio te je iznio podatak kako je u posljednje dvije godine u lučke projekte na Braču uloženo 17 milijuna kuna, a u rekonstrukciju i izgradnju cestovnih pravaca 20 milijuna kuna.

Za iduću godinu za te namjere planira se utrošiti još 15 milijuna kuna. Sve to dokazuje i potvrđuje, zaključio je župan Sanader, koliku brigu hrvatska Vlada i Županija poklanjaju našim otocima.

Naslovnica Split županija