StoryEditorOCM
Dalmacijaneodgovorni vijećnicI

VIJEĆE 'PUKLO' NA VRTIĆU Kaštela: 'Neka oni pjevaju - mi idemo!’

Piše PSD.
30. rujna 2011. - 14:02
Još jednim u nizu političkih cirkusa obilježena je sjednica kaštelanskog Gradskog vijeća, s koje su kraći kraj izvukli roditelji djece s posebnim potrebama jer je onemogučeno da im se izglasa odluka prema kojoj bi za svoju djecu plaćali 50 posto jeftiniji boravak u Gradskom vrtiću.

Za nedostatak kvoruma, zbog čega nije bilo moguće niti usvojiti ovu odluku, osim troje vijećnika Berketove liste koji se nisu uopće pojavili na sjednici, nezavisnog Stjepana Maglice koji je svoj odlazak opravdao privatnim razlozima, pobrinuli su se u oporbenom HDZ-u, jer su sjednicu napustili prije početka točke dnevnog reda na kojoj je koordinator dovršetka gradnje dječjeg vrtića “Maslina” Milan Bušić trebao iznijeti mišljenje o tome kako bi raspetljale sve “trakavice” koje se vežu uz taj projekt.

HDZ-ovci čekali stručnjaka

Nakon njihova, očito proračunatog odlaska, u vijećnici je ostalo ssamo 11 vijećnika, pa predsjedniku Gradskog vijeća Darku Varnici nije ostalo ništa drugo nego da prekine zasjedanje gradskog parlamenta.

HDZ-ovci su odmah nakon izlaska održali presicu na kojoj je dr. Mihovil Biočić kazao kako nije korektno da Grad, gradonačelnik ili pak netko drugi angažira nekoga bez javnog natječaja.

- Možda natječaj nije ni potreban, ali sasvim je sigurno kako je angažirana ciljana osoba koja bi nam trebala dati svoje mišljenje o vrtiću, bez prisutnosti projektanta i ravnateljice vrtića. Nije korektno da arhitekt ne bude prisutan kada se bude govorilo o kritici njegova projekta.

Mi smo vijećnici, a ne struka, želimo čuti obje strane, a ne samo jednu. Neka oni pjevaju, mi idemo - poručio je prdsjednik kluba vijećnika HDZ-a Mihovil Biočić.

‘Oni sve politiziraju’

Potez oporbe komentirao je gradonačelnik Joško Berket.

- Vijećnici HDZ-a sve politiziraju, rekonstrukciju vrtića “Maslina”, kao i djecu s posebnim potrebama u dječjim vrtićima. Napuštanjem sjednice Gradskog vijeća najbolje su pokazali tko je odgovoran za ovakvo stanje na vrtiću “Maslina”.

Umjesto da priznaju svoju pogrešku i pokriju se ušima, oni napuštaju sjednicu. Kod priprema i na samom početku radova, oni cijelo vrijeme politiziraju  temu rekonstrukcije zgrade vrtića, namjerno izbjegavajući temu odgovornosti za ogromnu materijalnu štetu koja je nastala.

Ugovor s izvođačem o gradnji potpisan je 30. prosinca 2009. godine na rok od šest mjeseci, što znači da je vrtić mogao biti završen i prije dolaska nas na vlast, da je sve bilo uredno pripremljeno, kako to tvrde u HDZ-u.

Moramo se maksimalno angažirati da se gradnja vrtića nastavi u skladu sa zakonom. Kako su radovi nezakonito počeli, nisu se u tim okolnostima smjeli ni nastaviti, zbog čega sada treba stvoriti uvjete da se radovi zakonito nastave kako bi se djeca sljedeće godine u rujnu mogla nesmetano useliti - kazao je Berket, navodeći kako je svima jasno da se dječji vrtić “Maslina” nije smio početi graditi u uvjetima u kojima su pred lokalne izbore radovi počeli.

- HDZ-ovi vijećnici to očito ne žele čuti. Predložit ću da na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, prilikom izvješća o vrtiću “Maslina”, budu nazočni projektant, ravnateljica Dječjega vrtića Kaštela, izvođač radova, nadzor i predstavnik Grada - zakljućio je gradonačelnik i potvrdio kako će se odluka o smanjenju cijene vrtića za roditelje djece s posebnim potrebama ipak donijeti na sljedećoj sjednici.

jakov žarko

 


 

Gradonačelnika Berketa izdali i vijećnici s njegove liste

 

Nedostatak kvoruma na sjednici Gradskog vijeća svakako je upozoravajući signal gradonačelniku Berketu na pospremanje u vlastitim redovima. Naime, nije ovo prvi put da na sjednicama nema upravo vijećnika s njegove Nezavisne liste. Kao što se pojavljuju na sjednicama na kojima se donose odluke gdje je potrebna dvotrećinska većina, primjerice na proračunu, takvu bi praksu svojih dolazaka trebali imati i za sve druge odluke, bez obzira na svoje privatne obveze. Jer, na kraju krajeva, u Gradskom parlamentu “sjede” zbog građana koji su im dali svoje povjerenje.

Zabrana gradnje usred ljeta?

Po uzoru na druge gradove, i Kaštela bi napokon trebala dobiti odluku o zabrani gradnje, odnosno izvođenja radova tijekom trajanja turističke sezone. Naime, prema prijedlogu odluke koju je predstavio pročelnik za komunalu Ronald Rejo, utvrdit će se područja grada, razdoblje u godini i vrijeme u kojem se smiju izvoditi radovi.

Prema prijedlogu, zabrana građevinskih radova u zoni 1, ispod Tuđmanove ceste, primjenjivala bi se od 15. lipnja do 15. rujna, dok bi u zoni 2, sjeverno od Stare kaštelanske ceste, to bilo u razdoblju od 1. srpnja da 31. kolovoza.

Radovi bi se u tom razdoblju zabranjivali od 0 do 24 sata, dok bi se u ostalim mjesecima zabrana provodila od 20 sati do sutradan u šest sati. Iz ove odluke izuzete se zabrane koje se odnose na gradnju projekata za koje dozvole izdaje Ministarstvo graditeljstva, te objekti i uređaji javne, komunalne i druge infrastrukture.

Dok građevinari strahuju od ovakve odluke zbog ionako smanjenog poslovanja, privatni iznajmljivači smatraju kako će doći na svoje i gostima napokon priuštiti ugodan odmor bez buke. Upravo su oni bili najveći zagovarači donošenja ove odluke, na čije je odredbe dodatne zahtjeve dao njihov predsjednik u Kaštelima Ivan Maljković.

Svoj stav o konačnoj odluci, kako je dogovoreno, dat će i Turistička zajednica te gradski vijećnici, a prije usvajanja prijedloga sagledat će se i mišljenje obrtnika svih djelatnosti koje su vezane uz te zabrane.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:35