Dalmacija Split županija

jedinstvena jelšanska procesija u noći velikog četvrtka

Jelsa: U tišini dočekali križonošu

jedinstvena jelšanska procesija u noći velikog četvrtka
Ante Čizmić / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX

Tradicionalna procesija kreće se kroz šest mjesta Jelšanske župe, ali tako da se nigdje ne sretnu jer bi nastupila nesreća. Ove godine čast da nosi križ imao je Nenad Makjanić, a popis budućih križonoša zna se do 2037. godine

Tradicionalna procesija kreće se kroz šest mjesta Jelšanske župe, ali tako da se nigdje ne sretnu jer bi nastupila nesreća. Ove godine čast da nosi križ imao je Nenad Makjanić, a popis budućih križonoša zna se do 2037. godine

Nakon cijele noći nošenja teškog križa, bosonogog
Nenada Makjanića dočekalo je tisuće vjernika i ponosna obitelj
/ Ante Čizmić / CROPIX
Više od pet stoljeća Hvarani njeguju tradiciju procesije Za Križen. Njihovi stari su, unatoč neimaštini i nedaćama, vjerno slijedili svoj Križ, tako rade i sadašnji naraštaji, a za Križen će hodit i njihovi potomci, jer su križonoše u Jelšanskoj župi zapisane sve tamo do 2037. godine. Već početkom korizme počinju pripreme, sve misli su okrenute križonošama, Velikom četvrtku i procesijama koje iz župnih crkava kreću oko 22 sata.

Jelšani njeguju i poseban običaj žalovanja Gospi na Račiću, tako da se još u poslijepodnevnim satima, kroz Banski dolac penjala procesija predvođena bosonogim križonošom Nenadom Makjanićem, a u svetištu molilo i pjevalo …

Stala majka. U večernjim satima je u svim crkvama nakon Mise Gospodnje večere župnik križonošama i pratnji oprao noge, što je znak ljubavi koju je Krist iskazao prema svojim učenicima. S nestrpljenjem su tisuće ljudi po poprilično prohladnu vremenu iščekivale izlazak procesija iz crkava, iz one jelšanske je rijeka ferala, kandelira i toraca što su okruživali u crni veo omotano raspelo, krenula polako i dostojanstveno niz kamenu Pjacu.

Starinski, arhaični napjevi koji su od davnina zadržali izvornost i koji se naprosto više osjećaju nego razumiju, parali su nebo. Svijet je šutke, svatko sa svojim mislima i pokorom krenuo u povorci kroz Jelsu prema Pitvama. Ipak, najteže je bosonogim križonošama, oni nigdje ne smiju sjesti ni odmoriti se, a u crkvama kleče čvrsto držeći Križ.

Šest povorki u krugu

I dok je jelšanska procesija stizala u Pitve, Tonči Barbić je s pitovskom procesijom već bio pred Vrisnikom, a Ivo Ivanković vrisniški križonoša u sviračkoj crkvi. Križonoša Tonči Carić je Svirčane upravo uvodio u Vrbanj, dok je Vrbanjane Mario Račić predvodio na putu u Vrbosku, najmlađi ovogodišnji križonoša Saša Bogdanić svoje je Vrbovljane uz more vodio prema jelšanskoj crkvi.

Dakle, cijelu noć se za Križen hodilo i Boga molilo, a da se procesije nigdje nisu “skontrale”, bila bi to nesreća vjeruju ljudi, ali kako sve idu u krug, poput kazaljki sata, ni ne mogu se sresti. A kad je pukla zora, u Jelsi se skupljalo mnoštvo, na Pjaci se napravio špalir od onih koji su cijelu noć dočekivali procesije, ali i od znatiželjnika koji nisu željeli propustiti dirljiv i spektakularan dolazak Križa.

Tišina se mogla opipati, svijet se gura, oči su uprte u Molu Bondu, i evo ih pojavljuju se umorni i iscrpljeni od duga puta, no ponosni, jer su još jedan zavjet ispunili, Nenad se s Križem zatrčao kroz svijet u zagrljaj župniku don Stanku Jerčiću, tu je obitelj, majka Jadranka kojoj godine i noge više ne daju da ide za Križen, ljubi sina, supruga Edita, djeca Ana, Jadran i najmlađa Ivana, suze radosti i ponosa kapale su na škrt dalmatinski kamen.

Naslovnica Split županija