StoryEditorOCM
Dalmacijapothvat skupine odabranih članova mješovite dalmatinske speleološke ekspedicije

BIOKOVSKE MOKRE NOGE Speleolozi se spustili u jamu duboku 842 m

Piše PSD.
22. kolovoza 2011. - 14:14

Nakon napornih šest dana istraživanja, sudionici speleološkoga kampa “Mokre noge – 2011.“ došli su do dubine od 842 metra. Time je jama Mokre noge postala najdublja na Biokovu te četvrta u Hrvatskoj, a uspjeh je to veći što se dvije dublje hrvatske jame nalaze među deset najdubljih speleoloških objekata na svijetu.

Mokrih nogu bili i na jamskom otvoru

Biokovo se još jednom pokazalo kao planina s obiljem neotkrivenih speleoloških tajni jama koje bi mogle biti duboke i nevjerojatnih tisuću metara. Ovom ekspedicijom nastavljena je višegodišnja tradicija istraživanja dubokih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Kamp su organizirali Speleološko-alpinistički klub “Ekstrema” iz Makarske, Speleološki odsjek Planinarskog društva “Imber” iz Omiša i Speleološki odsjek Planinarskog društva “Mosor”, a trajao je ukupno šest kolovoskih dana.

Istraživanja su počela još 2009. godine, a kako se dubina jame povećavala, postajala je sve izraženija potreba za organizacijom ekspedicije. Ime je dobila jer su prve akcije provedene zimi, u snježnim uvjetima, pa su speleolozi bili mokrih nogu već samim dolaskom na jamski otvor.

Biokovo se još jednom pokazalo kao planina s obiljem neotkrivenih speleoloških tajni jama koje bi mogle biti duboke i nevjerojatnih tisuću metara
U istraživanju je sudjelovalo 35 ponajboljih dalmatinskih speleologa iz Makarske, Omiša, Splita, Knina, Šibenika, Benkovca i s otoka Brača. Pomoć u radu dali su i djelatnici Javne ustanove “Park prirode Biokovo“ i članovi stanica Hrvatske gorske službe spašavanja iz Makarske i Splita.

Urušene kamene gromade ne daju dublje od 842 m

Jama je kolektor oborinskih voda koje se sustavom kanala (meandara) ulijevaju u glavni “odvod”, to jest vertikalu. Tako se morfologija jame mijenja s dubinom te početne kratke okomice od desetak metara postaju sve veće i prelaze sto metara. Vertikale završavaju u dvorani impozantnih dimenzija (200 x 80 metara) na dubini od 700 metara.

Jedan dio dvorane nastavlja se u kanal koji se otvara u novu okomicu. Prateći vertikalu, spuštamo se do konačne dubine od 842 metra. Od te točke jama je neprolazna za speleologe jer urušene kamene gromade zatvaraju svaki prolaz.

Koliko je istraživanje bilo naporno, govori činjenica da je bilo potrebno izraditi podzemni bivak na dubini od 480 metara u kojem su istraživačke ekipe pronalazile odmor i okrjepu. Ekipe su konstantno boravile pod zemljom pet dana. Za istraživanje je utrošeno oko 1200 metara užeta, uz veliku količinu ostale nužne planinarske i speleološke opreme.

Marin Glušević, voditelj kampa
Snimili članovi ekspedicije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:37