StoryEditorOCM
Dalmacijadjelatnici ‘vodovoda i kanalizacije’ probili začepljenu kanalizaciju usred kaštel lukšića, što je izazvalo razljevanje smrada po mjestu

EKOCID U KAŠTELIMA Fekalije iz cijevi završile u moru!

Piše PSD.
14. kolovoza 2011. - 23:37
PORAT 002

Mnogi građani, ali i turisti koji su se zatekli na mjestu događaja, u srijedu i četvrtak ostali su zatečeni smradom i količinom fekalija koje su plutale s istočne strane dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Fekalije su plutale doslovno po cijelom lukšićkom portu nakon što su djelatnici “Vodovoda i kanalizacije” probili začepljenu kanalizaciju u staroj jezgri mjesta.

- Ovo je sramota za grad. Ovakve nam se stvari ne smiju događati, posebno u turističkoj sezoni. Zamislite kako na ovo gledaju turisti koje ste maloprije ovdje vidjeli kako se zgražaju. Ne znam hoće li im se biti svejedno ovdje više kupati, dobacio je prolaznik u Lukšiću, u čudu gledajući prizore jednog od većih fekalnih ekocida u Kaštelima.

PORAT 013
Naime, kako se doznaje iz kaštelanske mreže VIK-a, u svojoj su redovnoj kontroli otkrili da stara kanalizacija ne funkcionira, zbog čega je moglo doći do vraćanja fekalija u domove. Kako bi otklonili taj problem, u srijedu su donijeli stroj kojim su pokušali pod pritiskom odčepiti kanalizaciju pa je tada dio fekalija, koji je bio zaustavljen u cijevima odjednom izašao kroz ispust kod dvorca Vitturi. U četvrtak su došli s jačim strojem kako bi posao završili te je opet došlo do izlijevanja veće količine fekalija direktno u more.

Izvanredno ispitivanje mora

Kako je u lučicu odjednom ispuštena veća količina fekalija i otpadnih voda nego inače, more je u njoj postalo smeđe i neugodan smrad proširio se okolinom. Građani se pitaju hoće li izljev fekalija utjecati na kvalitetu mora, ali jednako tako strahuju i od onečišćenja plaža. Iz Zavoda za javno zdravstvo kažu kako stvari drže pod kontrolom.

PORAT 008

- Redovne kontrole kvalitete mora do sada su u Kaštelima bile dobre i zadovoljavajuće, ali kako se radi o posebnoj situaciji te fekalijama koje uz nepogodne morske struje, uz malu vjerojatnost mogu doći do plaža i ugroziti zdravlje kupača, inspektori iz Zavoda za javno zdravstvo, zajedno sa sanitarnim inspektorom, izišli su odmah na teren te napravili izvanredno uzorkovanje kvalitete mora. Redovna ispitivanja koja vršimo svakih 15 dana odrađena su početkom ovoga tjedna, a o ovom izvanrednom ispitivanju odmah nakon završetka obrade nalaza javnost će biti obaviještena jesu li ove fekalije utjecale na kvalitetu mora za kupanje - izjavila nam je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetimo, ovo je jedan od većih incidenta na kaštelanskom području. Prije nekoliko godina plaže u gradu bile su pod uljem koje je doplivalo iz sjeverne luke, prošloga ljeta nafta je plutala morem uz Marinu Kaštela, a fekalije koje su ispuštene iz kanalizacijske cijevi Turističkog naselja Resnik onečistile su veći dio plaža prema Trogiru.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:05