Dalmacija Split županija

Šestanovac: Cvitan - prvi bik Hrvatske i Hercegovine

Niti temperatura od 33°C koliko je u nedjelju izmjereno u Šestanovcu, nije omelo preko tri tisuće posjetitelja koji su tog srpanjskog dana pohrlili u tu zabiokovsku općinu na prvu ovogodišnju koridu u tom kraju.

Fešta u Šestanovcu, koju su po prvi puta organizirali Općina Šestanovac i privatni poduzetnik iz tog kraja Josip Ribičić-Kuman, okupila je zavidan broj ljubitelja seoskih natjecanja, kao što su nadmetanje u gangi, igranju šijavice itd.

Međutim, glavni razlog za dobar provod je borba bikova. Stoga su u Šestanovac stigla čak 24 papkara i njihova vlasnika iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Atrakcija dana svakako je bila borba za prvaka Hrvatske i Hercegovine u kategoriji do 700 kilograma. Upravo u toj borbi rogove su ukrstili stare provjerene megdandžije Cvitan vlasništvo Kumana iz Šestanovca i bik Medeni Ante Budimira- Ćane iz susjedne Hercegovine.

U teškoj i na trenutke neizvjesnoj borbi pobjedu je odnio domaći bik Cvitan koji je svom protivniku uputio par dobro odmjerenih udaraca dostatnih za titulu prvaka.

Kao poslasticu dana izdvajamo borbu u teškoj kategoriji od 1200 kilograma u kojoj je nakon polusatnog nadmudrivanja bik Zlatonja Ivana Topića iz Dugobaba pobijedio iskusnog borca Šaronju I. R. Kuman iz Šestanovca, kojem ni domaći teren ni adrenalinom nabijena publika, nisu bili od osobite pomoći.

Osim borbe bikova birani su i najljepši konj i konjska zaprega. Laskava titula najljepšeg pripala je Daahu - ljubimcu Stanka Rebića iz Imotskog.

Slavlju u Šestanovcu začinili su gangaši i gangaške skupine tog podneblja, a nešto mlađa populacija uživala je u taktovima dua Jelena i Zvone.

MLADEN NEJAŠMIĆ / EPEHA

Politika na tribinama

U borbi papkara i ostalim seoskim nadmetanjima uživali su župan Ante Sanader, županijski pročelnik za turizam Joško Stella, načelnik PU Splisko-dalmatinske Ivan Merčep, zapovjednik PP Omiš, te načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš, koji je u ime domaćina pozdravio uvažene goste.

Naslovnica Split županija