StoryEditorOCM
DalmacijaGRAĐANI DIGLI GLAS PROTIV ODAŠILJAČA hRVATSKOG TELEKOMA

ZRAČENJE U VRGORCU U krugu od 100 metara čak 15 osoba oboljelo od karcinoma

Piše PSD.
13. srpnja 2011. - 16:06
Nikola Pervan, Robert Radić i Ivan Vujičić ispod
HT-ova odašiljača u Vrgorcu
Stanovnici ulice Tina Ujevića u Vrgorcu traže hitno uklanjanje odnosno izmještanje HT-ova odašiljača iz samog središta grada te već nekoliko godina upozoravaju na njegovo štetno djelovanje na zdravlje građana.

- Odašiljač je postavljen prije osam godina na prostorije HT-a, nitko nas nije obavijestio o tome, samo je jedno jutro osvanuo.

Mislim da se radi o velikom problemu, jer su mnoga istraživanja u svijetu pokazala kako ove stanice uzrokuju razna zračenja.

Mi smo se raspitivali i došli do podataka kako nikad nikakve dozvole za njegovo postavljanje nisu zatražene te da on nema nikakvu dozvolu.

Stoga tražimo od nadležnih da izađu na teren i uklone ga, mislim da se ti uređaji ni u jednoj normalnoj državi ne postavljaju u naseljenim mjestima - istaknuo je Ivan Vujičić.

Spomenuti repetitor nalazi se u najgušće naseljenom dijelu Vrgorca, odmah uz zgradu Gradske uprave te pošte i suda. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je velik broj oboljelih od karcinoma u toj četvrti.

- U pitanju su, nažalost, šokantni, ali istiniti podaci. Od križanja Domobranske i Vukovarske ulice, gdje je smještena stara trafostanica, pa do prostorija na kojima se nalazi odašiljač, u posljednjih 10 godina oboljelo je 15 osoba od raznih oblika karcinoma.

To se sve dogodilo u krugu od 100 metara. Pored odašiljača, veliki problem nam je i ta trafostanica koja je građena prije pola stoljeća. Mora se naći način da se ta dva objekta izmjeste iz grada. No odašiljač mora hitno ići - naglašava Robert Radić.

Prema riječima Vrgorčana, prije dvije godine zamijenjen je stari i postavljen novi, puno jači odašiljač, bez ikakvog odobrenja.

- Mi smo tada negodovali te cijeli slučaj prijavili policiji. Međutim, oni su nam rekli da nisu nadležni za to. Ta stanica nalazi se 15 metara od naših balkona, praktički smo izloženi 24 sata dnevno raznim utjecajima zbog toga - kaže Nikola Pervan.

Stanari su nas upozorili na studije koje su provedene po ovom pitanju i pokazale su štetan utjecaj od blizine ove vrste objekata na okolno stanovništvo.

Posebno su izdvojili one provedene u Njemačkoj i Francuskoj, koje su za cilj imale utvrditi postoji li veza između nastanka karcinoma i blizine baznih stanica.

Tako su Nijemci dokazali kako je pojava malignih tumora proporcionalna blizini mjesta življenja i bazne stanice.

Unutar zone od 400 metara stanovnici obolijevaju osam godina ranije nego oni u udaljenim zonama, te imaju trostruko veći rizik da obole od malignih bolesti u odnosu na druge stanovnike.

Francuzi su, pak, došli do zaključaka kako se kod ljudi koji se nalaze 300 metara od izvora zračenja simptomi, poput glavobolje i nesanice, češće javljaju.

Stoga su preporuke, ističu naši sugovornici, da se radi zaštite stanovništva takvi objekti moraju graditi i postavljati najmanje 300 metara od bolnica, vrtića, škola i naseljenih mjesta.

NAPISAO I SNIMIO MATE PRIMORAC

HT: Poštovali smo sve propise

Što se tiče lokacije u Vrgorcu, HT udovoljava svim propisima gradnje za postavljanje elektroničke komunikacijske opreme te za tu lokaciju posjedujemo mjerenje jakosti elektromagnetskih polja, kao i rješenje nadležnog Ministarstva zdravstva za uporabu izvora elektromagnetskog polja.

Važno je istaknuti da svi izvori elektromagnetskih polja u našoj mreži posjeduju uporabne dozvole, a uvjeti za njihovo dobivanje su provedena mjerenja od ovlaštenih tvrtki. A za dobivanje tih dozvola hrvatski pravilnici su šest puta stroži od onih u Europskoj uniji - kazali su nam u Uredu za odnose s javnošću HT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:49