StoryEditorOCM
DalmacijaSTRUČNJACI ZAGREBAČKOG PMF-a pokušavaju sačuvati JEDINSTVENI EKOSUSTAV

U rijeku Vrljiku pušteno 10 tisuća primjeraka mlađi mekousne pastrve

Piše PSD.
21. lipnja 2011. - 10:32

Ekipa stručnjaka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, koju predvodi prof. dr. Milorad Mrakovčić, u okružju izvorišta Vrljike u Glavini Donjoj pustila je u bistre vode te rijeke oko 10 tisuća primjeraka mlađi mekousne pastrve, endemske vrste koja jedino i može živjeti u toj rijeci.

- Ovo je završni čin stručnog projekta koji radimo već puna četiri mjeseca, ali i jedan dio važnog programa koji radimo već godinama. Cijela ekipa stručnjaka na našem fakultetu radila je na očuvanju i razmnožavanju endemske mekousne pastrve. Prije četiri godine počeli smo uzgoj mlađi jer smo vidjeli da ta vrsta može obitavati samo u rijeci Vrljici, a nakon što je nestala iz rijeke Krke. Rijeka Vrljika i posebno okružje njenih izvora kao ihtiološki rezervat stvarno su bogomdani vodeni zdravi resursi i to se treba i te kako čuvati i paziti.

- Ovo je nama, inače, treći put da puštamo mlađ pastrve u Vrljiku, no nažalost do nas dopiru i vijesti o nekontroliranom izlovu, ne samo klasičnim priborima za pecanje već i podvodnim puškama, posebno u večernjim satima. Ako se želi zadržati ovaj jedinstveni primjerak ove riblje vrste, Imoćani trebaju dati dodatne napore u zaštiti svoje rijeke. Cijeli projekt financira se s naslova Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja - izjavio nam je prof. dr. Milorad Mrakovčić s PMF-a u Zagrebu.

Cijeli posao oko poribljavanja Vrljike počeo je, zapravo, inicijativom članova ŠRD-a “Šaran” iz Prološca, a njihovi vrijedni članovi poput Ante Zdilara, Ante Mikulića i Ante Grabovca sustavno su mjesecima radili na tome. - Svi sada trebamo uložiti maksimum truda da se pastrva, ta jedinstvena vrsta ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, očuva. Svjedoci smo svakodnevnog nelegalnog izlovljavanja i moraju se krivci sankcionirati - riječi su Ante Mikulića, predsjednika ŠRD-a “Šaran” iz Prološca.

- Imoćani se uistinu mogu podičiti nalazima stručnjaka PMF-a koji tvrde da je Vrljika ostala jedina rijeka u Hrvatskoj u kojoj može opstati ova vrsta pastrve. Stoga se taj ihtiološki rezervat mora pomno čuvati, a i mi ćemo dati svoj prilog tomu - izjavio nam je Nediljko Dorić, viši državni inspektor Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ispostava u Splitu.

tekst i slika: Braco Ćosić 

PUSTANJE MLADJI PASTRVE 4
Mlađ mekousne pastrve prije puštanja u svoje stanište

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:10