StoryEditorOCM
Dalmacijainteres za preseljenje u kaštel sućurac nadmašio je očekivanja

DOBAR POSAO Prostor na Brižinama želi 11 brodograditelja

Piše PSD.
10. lipnja 2011. - 21:10
Sudeći prema broju prijavljenih tvrtki, interes za organiziranje brodograđevne djelatnosti na području Brižina u Kaštel Sućurcu nadilazi očekivanja.

Na poziv Savjeta za gospodarstvo i poduzetništvo Kaštela do sada se prijavilo 11 brodograditelja: “Pearl SeaYachts”, “Manikela”, “Pakleni otoci”, “Radio link”, BRODO-FE, “Barka”, “Poseidon”, “Porta”, “Salona var”, ZPTO “Handyman” i “Pirson montaža”.

Njihove su ukupne potrebe oko 100.000 kvadrata, što je dvostruko više od raspoloživog prostora uz ribarsku luku. U gradskoj upravi, međutim, rade na tome da svima zainteresiranima omoguće dolazak na Brižine.

− Aktiviranje prostora Brižina za potrebe poduzetnika vrlo je važno za grad Kaštela i na tome ćemo se maksimalno angažirati − rekao nam je gradonačelnik Josip Berket.

− Na Savjetu za urbanizam razmotrena je i druga lokacija, ona uz “Jadrankamen”, gdje je bespravnim nasipanjem nastao neugledan prostor koji treba sanirati. Gradnjom potpornoga obalnog zida onemogućilo bi se novo nasipanje i daljnja devastacija prostora, te bi se dodatno i fizički zaštitio inače zaštićeni otok Barbarinac.

Ujedno bi se time stvorila mogućnost da se i taj dio obale osmisli za potrebe servisne zone i male brodogradnje − najavljuje gradonačelnik Berket.

Prilika za zapošljavanje

Tvrtka BRODO-FE, koja sada radi na prostoru bivšeg “Jugovinila”, u vrlo skupom najmu, kaže Jure Lučić, zapošljava 28 radnika, a preseljenjem na Brižine, gdje su zainteresirani za 10.000 kvadrata, proširili bi proizvodnju i za početak zaposlili još desetak ljudi.

Plan im je podići montažnu halu za izgradnju brodova i brodskih sekcija. BRODO-FE, naime, gradi brodove, ali je i kooperant splitskoga i trogirskoga škvera.

Proširenje posla realno je budući da ima dosta narudžbi za brodove veličine od 40 do 50 metara, kaže Jurić.

Bogoslav Pavlović, većinski vlasnik tvrtke “Manikela”, koja radi sedam godina, a smještena je u Majdanu u Solinu, kaže da su zainteresirani za površinu od 2000 četvornih metara. “Manikela” je, prema Pavlovićevim riječima, treće brodogradilište na području od Dubrovnika do Zadra po broju isporučenih brodova, a riječ je o 30-ak godišnje uz promet od 3,5 milijuna kuna.

Proizvode brodice do sedam metara. Ta tvrtka zapošljava 10 radnika, ali ako ostvare namjeru da se bave i održavanjem svojih brodica, broj zaposlenika bi se i povećao, veli Pavlović. jadranka matić


Berket: Odrediti pomorsko dobro

Grad je već u Prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a definirao zonu Brižine kao ribarsku luku i servisnu zonu s mogućnošću gradnje manjih željeznih brodova. Budući da je ribarska luka i od državnog interesa, tražimo da se što prije odredi pomorsko dobro i raspiše javni natječaj - kaže gradonačelnik Kaštela Joško Berket. Osim toga, Državna lučka uprava prije je dodijelila koncesiju za prostor Brižina CEMEX-u, što također treba riješiti.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:11