StoryEditorOCM
DalmacijaBROJNI STANOVNICI ŠIRE OKOLICE SPLITA NEUGODNO IZNENAĐENI

Plijesan obrala urod rajčica

Piše PSD.
9. srpnja 2008. - 23:38

Zbog velike vlage, brojne nasade rajčica Segeta, Trogira, Kaštela i Podstrane napala siva plijesan, protiv koje se možemo boriti samo u prvom stadiju infekcije

Šta je to, kapula? - upitao je jedan od kolega u redakciji, prilično upućen u poljoprivredna pitanja, kada je vidio rajčicu u ruci naše ogorčene čitateljice.

Njezina obitelj iz Podstrane jedna je od brojnih koje su posljednjih vrućih dana umjesto slasnih crvenih plodova poma ubrali gnjile.

- Sve je bilo dobro do velikih vrućina, nismo ništa primijetili, a onda smo dan po dan u vrtu primijetili da su naše pome otišle u trulež. Izgubili smo puno, ne znamo što ćemo - kaže stanovnica Podstrane.

To područje, na žalost, nije i jedino čije je plodove napala plijesan jer se, kako smo doznali, ona pojavila i na području Segeta, Trogira i Kaštela.

Zbog čega su rajčice postale takve, upitali smo mr. sc. Marija Tomića, višega stručnog savjetnika iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

- Zbog povećane vlage zraka, nižih temperatura, manje osvijetljenosti, povećane gnojidbe dušikom, biljke postaju osjetljive te u takvim prilikama ova polifagna gljiva prodire kroz oštećena mjesta u biljku i radi infekciju - kaže mr. Tomić.

Kako napominje, rajčica može biti napadnuta u različitim stadijima razvoja, još kao rasad, na tek presađenim biljkama, najčešće na mjestima zakinutih zaperaka, nakon oplodnje dijelovi cvijeta idealno su mjesto za razvoj gljive, a otuda gljiva zahvati i plod.

Isto tako infekcija ploda nastaje na mjestu gdje je plod pričvršćen za peteljku. U takvom slučaju javlja se vlažna trulež koja zahvaća veći dio ploda ili cijeli plod, čak i više plodova koji se dodiruju. Infekcija nastaje rano, još dok su plodovi zeleni, a čim se promijeni boja ploda, infekcije više nema.

Srebrnkaste pjege promjera su 2-3 mm, u sredini pjege nastaju jedva vidljive nekroze koje okružuju izblijedjelo tkivo. Za zarazu je, kaže mr. Tomić, potrebna relativna vlaga zraka veća od 85 posto.

Temperatura je od manjeg značenja jer se gljiva razvija na temperaturi od 0 do 35°C. S obzirom da poljoprivrednicima više nije preostalo ništa drugo nego obrati sve trule plodove, mr. Tomić savjetuje što učiniti dogodine.

- Moramo paziti na visoku vlagu zraka, naročito u zatvorenim prostorima plastenika i staklenika. Temperature moraju biti što bliže optimumu za pojedinu biljnu vrstu. U pravilu, sorte koje imaju grmolik rast osjetljive su prema ovoj gljivi jer se unutar grma stvara mikroklima za razvoj ove bolesti. Rajčicu treba početi zaštićivati u doba prve cvatnje te neposredno nakon zakidanja zaperaka. Za suzbijanje tog parazita mogu se koristiti preparati Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Sumilex 50 FL - savjetuje mr. Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:38