StoryEditorOCM

REPLIKA HRVATSKOG POVIJESNOG BRODA Zaplovila bracera ‘Gospe od mora’

Piše PSD.
20. travnja 2011. - 11:50
U supetarskom portu u utorak je obavljen blagoslov i krštenje replike hrvatskog povijesnog broda, bracere ‘Gospa od mora’ dužine 9,3 metra, koja će ploviti duž jadranske obale i kroz različite programske aktivnosti promicati očuvanje raznolikosti jadranske regije te hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, a predstavljat će jadransku pomorsku tradiciju na svjetskim sajmovima i služiti za obrazovanje srednjoškolaca i studenata.

Projekt je osmislila i realizirala udruga ‘Dupinov san’ iz Zagreba, a po riječima njezina predsjednika Gorana Stojanovića, bracera se rađala i gradila šest godina po projektu Velimira Salamona, a sve radove izveo je ‘kalafat zlatnih ruku’ Milan Jadrešić. Brodica je to, zaključio je Stojanović, koja ima svoju dušu, misiju i budućnost.

Nakon svete mise za braceru, blagoslov i krštenje obavio je supetarski župnik don Andro Ursić, a književnica Vesna Krmpotić kumovala je stihom i pjesmom.


Dobila svoju himnu

Novosagrađenu braceru dočekale su u supetarskoj luci falkuša ‘Mikula’ iz Komiže, leut ‘Slobodna Dalmacija’ i bracera ‘Roditelj’, pa je cjelokupna svečanost održana pod nazivom ‘Bracere ponovo doma’.

U supetarskoj narodnoj knjižnici priređena je i izložba tehničkih crteža hrvatskih drvenih jedrenjaka ‘Terce jadranskih brodica’ Velimira Salamona o kojoj su nazočnima kazivali Joško Božanić i Gita Dragičević.

Pozdravno slovo uputio je i Nizozemac Thede Fuithofa, predsjednik udruge European Martitime Heritage, koji je biranim riječima govorio o važnosti i vrijednosti bracere.

‘Gospa od mora’ je dobila svoju himnu koju je napisao Špiro Mirić, a premijerno su je izveli članovi supetarskog amaterskog društva ‘Bracera’ dok je prigodnom recitacijom brodicu pozdravio pjesnik Siniša Vuković.

Bracera je na kraju pod vodstvom kapetana Jadrana Gamulina zaplovila prema Bračkome kanalu na svoje promotivno putovanje.

IVICA RADIĆ / TOM DUBRAVEC / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:16