StoryEditorOCM
Dalmacijaznanstveni skup u gradu alkara

Sinj: Festival znanosti na temu svjetlosti

Piše PSD.
8. travnja 2011. - 23:59

Od nedjelje 10. travnja pa do petka 15. travnja Sinj je domaćin 2. festivala znanosti, koji ove godine ima regionalni karakter.

Prema riječima studenta fizike Mate Jagnjića, koji je s kolegom Mislavom Cvitkovićem prošle godine inicirao održavanje Festivala znanosti u gradu alkara, a koji je s ravnateljicom IRB-a dr. sc. Danicom Ramljak i Ivicom Glavanom, gradonačelnikom Sinja, glavni organizator skupa, ovogodišnji festival okupit će više od 50 znanstvenika.

Osim hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će znanstvenici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala znanosti u Sinju je svjetlost.

Pritom se ne misli samo na ono što se općenito podrazumijeva pod pojmom svjetlosti, već prvenstveno na svjetlost iz svijeta fizike, sve do potrage za Higgsovim bozonom, odnosno Božjom česticom.

Festival će u nedjelju u 17 sati, u dvorani gradskog kina, otvoriti dr. sc. Ankica Marinović, osobna izaslanica predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

Poslije svečanog otvaranja u istoj dvorani održat će se okrugli stol o budućnosti hrvatskog obrazovnog sustava.

Među izlagačima će biti akademici Vladimir Paar i Nikola Kallay, dr. sc. Gvozden Flego, mr. sc. Josip Grbavac i drugi.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:48