StoryEditorOCM
Dalmacijazamršeni čvor

‘Država je bespravno gradila naše kuće pa neka ih sama i legalizira’

Piše PSD.
11. ožujka 2011. - 13:33
Republika Hrvatska je u dijelu poratne obnove na području općine Hrvace bila bespravni graditelj te se sada stvaraju preduvjeti da se ta bespravna gradnja legalizira.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Hrvaca odlučeno je da se za dijelove naselja Potravlje, Vučipolje i Maljkovo izrade urbanistički planovi uređenja. Novac za njihovu izradu Hrvace će dobiti iz državnog proračuna.

Ti prostorni planovi preduvjet su legalizacije oko 35 obiteljskih stambenih kuća izgrađenih poslije rata kao i stambenog zbrinjavanja drugih građana tih naselja preko prodaje građevinskih parcela.

Kako je na području Potravlja i Vučipolja trebalo obnavljati spaljene i uništene obiteljske kuće koje su se nalazile i u planini, udaljene od naselja i po nekoliko kilometara, vlasnici su prihvatili ponudu države o dislociranju, odnosno da im se, umjesto popravljanja oštećenih, izgrade nove kuće na državnom zemljištu u centru tih naselja.

- Državi je to bilo jeftinije, a građanima kvalitetnije rješenje. Osim izgradnje, obveza države bila je osigurati za svaku obiteljsku kuću priključak na osnovnu infrastrukturu. To je iziskivalo kilometre elektro i vodovodne mreže.

S druge strane, u Potravlju i Vučipolju bilo je obilje državnoga građevinskog zemljišta uz glavne ceste u samom centru tih naselja, a u blizini je bila i sva ostala infrastruktura.

Kako je državi bilo važno što prije vratiti prognanike iz hotela u njihove domove, za ove dislocirane objekte odlučeno je da se grade temeljem lokacijskih dozvola. Na taj način u Potravlju je izgrađeno više od 20 obiteljskih kuća, u Vučipolju 12 i u Maljkovu jedna - kaže Dinko Bošnjak, općinski načelnik Hrvaca.

Do vlasničkog lista nakon urbanističkih planova

Kuće su izgrađene, njihovi vlasnici s obiteljima u njih su se uselili još prije petnaestak godina i od tada u njima žive, ali kuće su nelegalne.

Vlasnici za njih ne mogu dobiti vlasnički list niti su vlasnici parcela na kojima su kuće izgrađene. Urbanistički planovi uređenja, koji će sa svim predradnjama stajati oko 300 tisuća kuna, bit će prvi preduvjet da se ta bespravna državna gradnja dovede u red i da stvarni vlasnici kuća to postanu i na papiru.

U Potravlju ove su kuće grupirane s obje strane državne ceste D-1, na samom ulazu u to naselje iz smjera Hrvaca. Prva s lijeve strane je kuća Filipa Kunca.

- Nadam se da će država dovesti do kraja posao koji je počela prije 15 godina. U kući živim punih 15 godina, ali ju ne mogu uknjižiti. Država ju je gradila i ona treba omogućiti dobivanje građevinske dozvole.

U odnosu na neke druge susjede još sam u dobroj poziciji, jer sam se uspio uknjižiti na zemljište, a oni nisu ni to - kaže Filip.

- Nas nekoliko uspjelo je, zapravo, kupiti zemljište. Sjećam se da su nam tada dopustili kupiti parcelu ne veću od 500 kvadrata po cijeni od 2,5 kuna po metru kvadratnom. Tako i ja imam uredno vlasništvo nad zemljištem, ali za kuću nema potrebnih papira, iako ju je gradila država - veli Nediljko Kunac.

- U mene nema nikakvih papira. Država mi je izgradila zamjensku kuću, dislocirala me iz Kunaca, moja obitelj u kući živi, a nemamo papira ni za zemlju ni za kuću. Kažu da je kuća izgrađena izvan građevinske zone.

Pa nisam je ja gradio niti sam odlučivao gdje će se graditi. Stvarno je vrijeme da se ovo sve skupa legalizira - kaže Marko Kunac zvani Markutina.

napisao i snimio toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:28