StoryEditorOCM
Dalmacijanakon što je uskok počeo Češljati papire ‘salonita’ i fonda za zaštitu okoliša, isplivali su dopisi dužnosnika

Država otvorila stečaj Salonita, ministri ga - zaustavljali

Piše PSD.
17. siječnja 2011. - 10:59

Nakon što je USKOK počeo “češljati” poslovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je bivši čelnik Vinko Mladineo u pritvoru, i solinske tvrtke “Salonit” koja se od 2005. godine nalazi u stečaju, a sve vezano uz poslove sanacije i čišćenja azbesta iz navedene tvornice, pojavili su se dokumenti koji bacaju novo svjetlo na stečaj “Salonita”.

 Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, na zahtjev Porezne uprave, od 21. veljače 2001. tri dana poslije podnijelo Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečaja koji je na posljetku i otvoren 17. lipnja 2004., i to zbog duga od oko 25 milijuna kuna na ime neplaćenog PDV-a.

Azbestoza, odštete...

No nekoliko mjeseci prije konačne odluke suda o otvaranju stečajnog postupka, u ožujku, travnju i svibnju 2004. godine, upravo od Porezne uprave te potom i Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija prema ŽDO-u Split, kao pravnom zastupniku države, upućeno je nekoliko dopisa u kojima se poziva Odvjetništvo da povuče zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad “Salonitom”.

Oni, pak, nisu urodili plodom jer ŽDO nije uvažilo prijedloge. Tako je, primjerice, tadašnji ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić u svom dopisu od 19. ožujka prema Poreznoj upravi Ministarstva financija naglasio da je “Vlada RH dopisom od 27. veljače 2004. godine uputila na mjerodavno postupanje Ministarstvu gospodarstva predmet ‘Zahtjev društva Salonit d.d. u vezi prijeboja potraživanja s Ministarstvom financija’”.

Naime, “Salonit” je od države potraživao oko 27 milijuna kuna na ime isplate odštetnih zahtjeva radnicima oboljelim od azbestoze, a koje je tvrtka isplaćivala. “Zaključkom Vlade od 30. srpnja 2003. godine, među ostalim, rješava se i pitanje odštetnih zahtjeva oboljelih od profesionalne bolesti azbestoze za vrijeme dok je država bila vlasnik Salonita iz razloga što je azbestoza bolest čiji je period inkubacije između 10 i 15 godina. Konkretno, za Salonit to praktično znači da od privatizacije Društva 1998. godine poslodavac isplaćuje i isplaćivat će pravomoćne odštetne zahtjeve za koje nije kriv jer su oboljeli azbestozu dobili u vrijeme kad je država bila vlasnik Salonita.

Pravomoćne presude koje je društvo isplaćivalo dosezale su milijunske iznose, a kako su sve ovršne, Uprava društva je zbog prijetnji stečaja ili ovršnog postupka imala velike poteškoće u plaćanju ostalih obveza, pa tako i obveza prema Ministarstvu financija”, stoji u Vukelićevu dopisu. Isto tako, i sada već bivši ministar financija Ivan Šuker u pismu Ministarstvu gospodarstva od 5. siječnja 2005. napominje da “je od gospodarskog interesa da se Zahtjev za stečajem Salonita što prije povuče jer društvo ima perspektivu poslovanja u budućnosti usprkos ukidanju proizvodnje vezane uz azbest i da je ŽDO-u Split potrebno uputiti ponovni naputak za povlačenjem prijedloga za pokretanje stečajnog postupka”.

Ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo je tako 31. svibnja 2004. uputio dopis Ministarstvu financija u kojem stoji da je potrebno povući zahtjev za pokretanje stečajnog postupka a i Mladineo i 15. lipnja piše ŽDO-u Split u kojem ih moli da se “prijedlog za otvaranje stečajnog postupka žurno povuče”. U jednom od dopisa Ministarstva gospodarstva prema Vladi od 9. travnja 2004. stoji i da “je od gospodarskog interesa da se ne pokreće stečajni postupak jer Društvo zapošljava 233 ljudi, ima tržište, a Društvo će ionako u dogledno vrijeme morati ukinuti porizvodnju azbestnih proizvoda”. Dopis je potpisao ministar Vukelić.

1258 dana u blokadi

Zašto su se dva ministra i ravnatelj Porezne uprave toliko “trgali” i zalagali da se zahtjev za pokretanje stečaja povuče i zbog čega te zahtjeve nije uvažilo Državno odvjetništvo u Splitu? Zanimljiv je podatak da je upravo Ivica Mladineo, ravnatelj Porezne uprave, od ŽDO-a Split u srpnju 2005. godine tražio da se “zastane sa svim radnjama u provođenju stečajnog postupka u iduća tri mjeseca”, a sve radi realizacije posla sa tvrtkom “Robson holding ApS Copenhagen” iz Danske.

Naime, ta je tvrtka ponudila Poreznoj upravi da će otkupiti sav dug (oko 31 milijun kuna) koji je Porezna uprava imala prema Salonitu na ime poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje. Naknadno se, pak, ispostavilo da je ta danska tvrtka zapravo firma vlasnika Salonita Joze Ćurkovića, koji se trenutno nalazi u bijegu. - Postojali su zakonski uvjeti za otvaranje stečaja, a to su prezaduženost poduzeća i neplaćanje dugova jer je tvrtka bila 1258 dana u blokadi. Jedini nalogodavac nama je bio i ostao zakon i nije bilo nikakve zakonske osnove da mi povučemo taj prijedlog usprkos zahtjevima i dopisima - obrazložila je Lendi Pezzi, zamjenica ŽDO-a Split.

Piše vladimir urukalo

Vukelić: U ‘Salonitu’ se odvija značajna proizvodnja

U jednom dopisu bivši ministar Vukelić pojašnjava i da je “zahtjev Salonita za prebijanjem potraživanja opravdan te da, s obzirom na to da se u društvu odvija značajna gospodarska aktivnost, širi tržište i proizvodnja, u ovom trenutku ne bi trebalo pokretati stečajni postupak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:36