StoryEditorOCM
DalmacijaSTANOVNICI POLJIČKIH KOZICA, pokraj VRGORCA, MUKU MUČE ZBOG NISKOG NAPONA ELEKTRIČNE ENERGIJE

STRUJNI ŠOK ‘Da bih upalio klimu ili bojler, moram ugasiti TV i žarulje u kući’

Piše PSD.
4. siječnja 2011. - 21:02
Stanovnici Vekića i Opačaka u Kozičkim Poljicima, pokraj Vrgorca, već godinama muku muče s električnom energijom.

− Kad uključimo dva uređaja, ne mogu raditi jer nema napona. A cijelo vrijeme plaćamo račune HEP-u kao da imamo najbolju struju – žali se Slavko Okmadžić Zečić iz zaseoka Opačci. Ističe da su na mnoge strane zvali i molili kako bi se taj problem riješio, međutim, svi su obećavali, no nitko do danas u vezi s tim ništa nije učinio.

− Bavim se stočarstvom, imam 200 koza i ovaca te 100 krava i konja, pa svakodnevno koristim neke strojeve i aparate. Ali, kako bi mogli raditi, moram sve u kući ugasiti, čak i žarulje. Imam brojnu obitelj i želim ostati živjeti i raditi u svojem selu, no nemam osnovnih uvjeta – veli Okmadžić.

Ista je situacija i u Vekićima, nekad velikom zaseoku po broju stanovnika, u kojemu sada stalno živi samo osmero mještana. Odatle potječe i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić.

Inače, Kozička Poljica su tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća imala oko 1200 stanovnika, a danas u njima živi tek 60 duša.

− Drago mi je da ste došli, valjda će se nešto riješiti ako ovo izađe u novinama – dočekao nas je Ivan Vekić Ikelja, koji sa suprugom Anđukom živi u kući.

− Kad upalim klimu ili bojler, moram ugasiti TV, no živ čovjek na sve se navikne. Prije tri godine u HEP-u i Gradu Vrgorcu obećali su nam da će pojačati napon te izgraditi novu trafostanicu, međutim, godina za godinom prolazi... Kako sad čujem, trebaju im neke dozvole za trafostanicu – kaže Vekić te dodaje:

− Mi struju dobivamo iz imotskog Slivna, odnosno našu mrežu održava HEP-ov pogon iz Imotskog, a pripadamo Vrgorcu, što nam komplicira situaciju. Od Imotskog smo udaljeni 35 kilometara i malo smo im izvan ruke, tako da rijetko dolaze u naš kraj. Nadalje, mnogo je stupova dalekovoda sagnjilo.

Tražimo da se selo spoji na dalekovod iz Vrgorca, preko Stilja ili Kozice, nama je svejedno, samo da struja bude jača i da se mreža redovito održava. Vjerujem da bi električari iz Vrgorca redovitije dolazili u Kozička Poljica, jer od Vrgorca smo udaljeni 21 kilometar i pripadamo tom gradu – zaključio je Vekić.

napisao i snimio mate primorac

Boris Matković: Trafostanice će se graditi čim stignu dozvole

U vrgoračkoj gradskoj upravi upoznati su s problemom stanovnika Kozičkih Poljica.

− Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze ti ljudi. Čekamo građevinske dozvole za dvije trafostanice, a kad dozvole stignu, odmah će se, u suradnji s HEP-om, objekti početi graditi – istaknuo je vrgorački gradonačelnik Boris Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:32