StoryEditorOCM
Dalmacijaprijetnja građanima i turističkom razvoju

NIČIJA BRIGA Zapuštena i opasna rugla u središtu Vrboske

Piše PSD.
31. prosinca 2010. - 20:02
Bivša tvornica sardina (1894.) koja je 110 godina nakon otvaranja, zajedno s obližnjim škverom za drvene brodove, Rješenjem Konzervatorskog odjela u Splitu stavljena pod preventivnu zaštitu, ovih se dana zbog učestalih kiša i sveopće zapuštenosti počela urušavati. Naime, središnji dio u narodu zvane “fabrike” (krov, zidovi i zatvori) jednostavno se srušio, a to očito čeka i ostatak građevine koja se tretira kao primjer ranoindustrijske arhitekture u našim krajevima.

Time je ugrožena sigurnost lokalnih vatrogasaca koji su smješteni u neposrednoj blizini, ali i vozila “Komunalnog Vrboska” d.o.o. budući da su parkirana ispred same zgrade.

SKVER_JELSA1-291210

Međutim, problemi se nisu pojavili samo s “fabrikom”, koja je, nažalost, prestala s radom još davne 1972. godine, nego i sa svojedobno zatvorenim škverom. Njegovi ruševni ostaci već godinama su ozbiljna opasnost za djecu i ljude koji im tu i tamo prilaze, a s druge strane mještani negoduju zbog toga što je sve to u naravi jedno veliko smetište i izvor moguće zaraze u centru inače vrlo atraktivnoga turističkog mjesta.

Uglavnom, objekti su jedno vrijeme bili dodijeljeni PZ Vrboska, no nakon njezina pripajanja hotelskoj kući “Vrboska” d.d., i imovina je prenesena na to poduzeće. Tijekom privatizacije “fabrika”, u kojoj je bila drvodjelska radionica, te škver, hotel “Madeira” i restoran u ACI-marini prodani su privatniku D.M. iz Splita, koji potom “fabriku” preprodaje tvrtki “Kubika” d.o.o. iz Splita, dok je hotel “Madeira” završio u rukama Gerarda Byrnea iz Irske.

2. URUSAVANJE _FABRIKE_ CE

- Razočaravajuće je što se nakon toga nije dogodilo ama baš ništa, objekti nisu pokrenuti u gospodarskom smislu. Bilo je nekih pokušaja da se na mjestu “fabrike” izgradi hotel, no konzervatori su je stavili pod preventivnu zaštitu. To je potencijalnog investitora definitivno obeshrabrilo, jer je shvatio da treba više voditi računa o očuvanju zgrade, nego o njezinu privođenju svrsi. Plod takve odluke je sada vidljiv, a gotovo iste probleme imamo i sa škverom.

Od građevinske inspekcije smo još 2006. zatražili rušenje objekta da ne bi netko nastradao, ali tek sada pred resornim ministarstvom završavamo postupak u kojem će se odrediti granice pomorskog dobra, pa ćemo taj problem nastojati riješiti u dogovoru s vlasnikom škvera i budućim koncesionarom - kazao je Ivo Milatić, načelnik Općine Jelsa.

Zapuštenost objekata ugrožava turizam

FABRIKA_JELSA-291210

Tome je dodao da energično negoduje u odnosu na spomenuta događanja s vrlo vrijednom imovinom, koja se sada praktično raspada u samom središtu poznatog ljetovališta. U svakom slučaju ne bi bilo dobro da ti objekti u opisanom stanju dočekaju nadolazeću turističku sezonu, jer su oni zapravo jedno veliko ruglo i antipropaganda otočnom naselju koje zbog njegove ljepote i nekoliko mostova sve češće zovu Malom Venecijom.

Zato je sklon vjerovati da će vlasnici, u slučaju izostanka ozbiljnijih investicija, pronaći načina da, u suradnji s mjerodavnim tijelima, razriješe postojeće probleme, te ljudima omoguće nesmetano bavljenje turizmom i ugostiteljstvom.

NAPISAO I SNIMIO MIRKO CRNČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:35