StoryEditorOCM
DalmacijakoĆarica ‘Morski vuk’ završila ‘u kraj’ zbog prodiranja vode

Namjerno se nasukali na žalo Palagruže da ne potonu

Piše PSD.
30. listopada 2010. - 18:32
Na mjestu   događaja spasioci su zatekli brod oko kojeg nije bilo onečišćenja mora, iako se na brodu nalazi navodno 14 do 15 tona nafte

Negdje oko 21 sat u četvrtak, na Velom Žalu na otoku Palagruži, nasukala se desnom stranom koćarica “Morski vuk” s pet članova posade. Oko 19.30 sati, prema riječima članova posade, došlo je do prodora mora u brod, koje su pokušali pumpati s tri pumpe, ali nisu uspjeli, pa su se odlučili nasukati kako se brod ne bi potopio.

- Bili smo vezani na bovu, mislili smo da će nas vrime poslužiti za ribolov. Negdje oko 20 sati ugledali smo koćaricu “Morski vuk”, vrtili su se oko nas. Negdje oko 21 sat brod je prošao tik pored nas i lagano se nasukao. Čuo sam da su članovi posade ugasili motore. Tu noć more je dobro tuklo - govori nam svjedok nasukavanja Luka Colnago iz Splita koji je s trojicom prijatelja na svom aluminijskom gumenjaku boravio na Palagruži kako bi ribarili.

Nisu se mogli iskrcati zbog lošeg vremena, pa su ostali vezani na bovi do povratka u Split. Oko 14.30 sati u petak na mjesto događaja stigao je policijski gliser “Sv. Dujam” s dva člana posade i zapovjednikom Krstom Rinčićem. Oni su isplovili iz luke Vis s lučkim kapetanom Damirom Radicom i Pinom Vojkovićem, komiškim roniocem.

Na mjestu događaja zatekli su nasukan brod “Morski vuk” na žalu oko kojeg nije bilo onečišćenja mora, iako se na brodu nalazi navodno 14 do 15 tona nafte. Na Palagružu je isplovio i brod “Sv. Florijan”, u vlasništvu DVD-a Kaštel Gomilica, koji bi trebao prekrcati gorivo s nasukane koćarice. U blizini nasukanoga “Morskog vuka” su i koće “Dišpet” i “Mali porat”. Na žalu na obali je svjetioničar s Palagruže Vojo Šain.

Koliko je uspio pogledati ronilac Tino Vojković, zasad osim oštećenog pramca, od nasukavanja, nije primijetio veća oštećenja, iako je unutrašnjost koćarice “Morski vuk” manje-više pod morem. Policijski djelatnici i lučki kapetan razgovarali su na nasukanom brodu sa članovima posade. Ribarica “Dišpet” pokušat će pristati u blizini nasukane koćarice kako bi prekrcala mreže, eventualni ulov i članove posade te na taj način olakšala brod.

Nafta prekrcana

Brod “Sv. Florijan” je do “Morskog vuka” stigao oko 16 sati i počeo prekrcavanje nafte koje se moralo obaviti do 20 sati i tako spriječiti izlijevanje goriva u more. No, sudbina koćarice je i dalje neizvjesna zbog lošeg vremena.

Posada se prekrcala

U petak oko 21 sat posada 30-metarske koćarice Morski Vuk na čelu sa zapovjednikom Mariom Krtolačićem i vlasnikom broda Vladom Bebićem prekrcala se na koćaricu Dišpet i s Palagruže, gdje se njihov brod nasukao dan prije, isplovila za Split, a brod je ostao nasukan desnim bokom na Velom žalu na milost i nemilost moru.

U petak je oko 14 i 30 sati na Palagružu stigao policijski gliser sv. Dujam s lučkim kapetanom iz Komiže i roniocem.

Uz pomoć broda sv.Florijan DVD-a iz Kaštel Gomilice koji je na Palagružu doplovio oko 17 sati (u petak) s Morskog vuka na Dišpet prekrcano oko 12,5 tona goriva kako ne bi došlo do onečišćavanja mora, a posada je prije napuštanja broda na Dišpet prekrcala mreže, širilice i  dio opreme s broda.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:05