StoryEditorOCM
Dalmacijađani bodlović, direktor tvrtke ‘helifor’, predlaže ekspresno uklanjanje

NORVEŠKI RECEPT ZA STIJENE IZNAD CESTE Helikopter bi ‘pomlatio’ cijelo brdo (VIDEO)

Piše PSD.
27. listopada 2010. - 23:21
Uz angažman specijalnoga helikoptera, cesta Makarska–Vrgorac bila bi prohodna za 20-ak dana, a ne za četiri mjeseca, koliko bi bilo potrebno za “ručno” uklanjanje gromada − tvrdi Đani Bodlović nudeći uslugu svoje tvrtke “Helifor” u saniranju te prometnice.

Jesenska kiša i nadolazeći zimski vremenski uvjeti otežat će radove na raščišćavanju kamenih gromada koje su pale na cestu Makarska−Vrgorac. Najveća je, prema prvim procjenama, teška 300 tona, a na prometnicu je palo ukupno 800 kubičnih metara stijena.

Teren su u ponedjeljak, zajedno s cestarima, obišli geolozi kako bi utvrdili površinu oštećenog brda iznad prometnice. Napukle stijene i dalje su prijetnja i najprije se one trebaju sanirati.

U Makarsku je u utorak ujutro stiglo četvero alpinista iz Splita, koji su se spremali pregledati kamenu stijenu iznad predjela Stupice, gdje se dogodio odron.

Namjeravali su napraviti procjenu i zatim početi uklanjati prijeteće kamenje, no kiša ih je spriječila. Tako zbog vremenskih uvjeta nisu mogli početi ni osnovni radovi na sanaciji prometnice.

Osim toga, odgovorne su osobe već prvoga dana blokade prometnice od Makarske do Vrgorca prognozirale da cesta neće moći biti otvorena najmanje četiri mjeseca. Što ako kiše budu učestale?



Cesta Makarska–Vrgorac poprilično je prometna i dosta se ljudi svakodnevno njom vozi na posao. Zbog gromade, put im je sada znatno duži jer moraju ići na Dupce. A sve su naznake da će, uz laganiji tempo rada, cesta biti blokirana sve do proljeća.

20 godina jamstva

Upravo zbog duljine vremena potrebnog za popravak ceste, vrlo zanimljiva postaje mogućnost da se sanacija stijena obavi helikopterom u samo desetak dana, uz deset dana pripreme. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da helikopter koji se pri tome upotrebljava može bez teškoća obaviti posao na području koje je inače vrlo opasno za ljude koji bi ručno uklanjali stijene.

− Helikopterom i čeličnom kuglom teren bi se za deset dana mogao očistiti od prijetećih stijena, a onda bi se prišlo raščišćavanju gromade na putu – rekao nam je Đani Bodlović, tehnički direktor “Helifora”, tvrtke koja u Bratislavi ima specijalni helikopter za takve namjene.

Bodlović nam je ponudio snimku takvih zahvata u norveškim fjordovima, na kojima je vidljivo kako se helikopter približi stijenama, a čelična kugla koja visi s njega s velikom lakoćom ciljano udara u kamene gromade koje treba skinuti.

− Prema našoj procjeni, ugroženo je 900 metara prometnice, a iznad nje od 50 do 200 metara litice. Trebalo bi pregledati i sanirati oko 15 hektara stijena, od kamena do kamena.

Kad ih kugla dohvati, svaki napukli kamen pada. Zatim bi se površina mogla protresti vodenim topom, kako bi se poskidalo sitnije kamenje. Nakon svega, postavljaju se žičane mreže na “zdrave“ stijene radi zaštite područja ispod litice.

Budući da je to vapnenački kamen, podložan eroziji, postupak čišćenja trebalo bi ponoviti za 20 godina. Saniranje terena helikopterom pokazalo se vrlo učinkovitim u sličnim slučajevima u Europi – navodi Đani Bodlović.

Markiranje opasnih stijena

Radu s helikopterom prethode temeljite pripreme, objašnjava Bodlović, uz fotografiranje terena i markiranje stijena koje treba oboriti.

Taj dio posla mogao bi potrajati deset dana. Uz racionalno korištenje helikoptera s kuglom, čitava površina od 15 hektara sanirala bi se u desetak dana. Što se tiče cijene usluge “Helifora”, blok-sat rada helikoptera (uvijek se naplaćuju po dva sata rada) tipa “kamov 32“ s čeličnom kuglom naplaćuje se oko 5000 eura, ali učinkovitost mu je velika i golemi “bovan“ obara za minutu.

Veći helikopter “super puma“ stoji ipak znatno više, oko 7500 eura po blok-satu. Također nije zanemarivo da radu helikoptera ne smeta kiša, jedino ne može raditi kad je vjetrovito.

S druge strane, u klasičnim “sanacijama” radovi na liticama uvelike ovise o vremenskim prilikama, jer i najmanja kišica onemogućava alpinistima penjanje po skliskim stijenama.

Tunel jedino pravo rješenje

Mnogi zagovaraju probijanje 1300 metara tunela da se izbjegne najopasnija dionica na Stupici kao jedino pravo rješenje. No, tunel na cesti za Vrgorac daleko je od planova.

Odluka na Hrvatskim cestama

Odluku o metodi sanacije donijet će Hrvatske ceste. Unatoč našem inzistiranju, iz Hrvatskih cesta nisu nam jučer dali odgovor na pitanje kakav je njihov stav oko ove ponude.

ANA DRAGIČEVIĆ / fotogalerija: cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:10