StoryEditorOCM
DalmacijaURUČENJEM NAGRADA zaslužnima, HVARANI PROSLAVILI DAN GRADA I BLAGDAN SVOGA ZAŠTITNIKA SVETOG STJEPANA

DAN GRADA HVARA Mons. Perić: Neoliberalizam je opasan kao i komunizam

Piše PSD.
3. listopada 2010. - 22:01
Stanovnici Hvara u subotu su proslavili Dan grada i blagdan sv. Stjepana, I. pape i mučenika, koji je zaštitnik ne samo grada, nego i cijele Biskupije hvarsko-bračko-viške.

Naravno, najsvečanije je bilo tijekom prijepodnevne svete mise i procesije hvarskom Pjacom, u kojoj su, uz brojne vjernike, sudjelovale bratovštine sv. Nikole i sv. Križa, te su se nosile relikvije sveca, a obrede je, u zajedništvu s nadbiskupima mons. Marinom Barišićem i mons. Antom Jurićem u miru, te biskupima i svećenstvom, predvodio msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski.

U svojoj nadahnutoj propovijedi, biskup Perić je naglasio kako je komunistički sustav proganjao vjernike, svećenike i redovnike, ali isto tako da ništa manje nije opasan i bezbožni neoliberalizam, koji razara iznutra.

Stoga je svima sugerirao da ne žive u ozračju vlastitih idola, nego da svoj život usmjere prema idealu Isusa Krista.

Misnom slavlju je nazočio i veći broj vjernika iz katedralne župe sv. Jakova iz Šibenika, predvođeni župnikom Krešimirom Matešom, a oni su na kraju misnog slavlja msgr. Slobodanu Štambuku, biskupu hrvarsko-bračko-viškom, darovali drveni križ.

Prethodnog dana održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je vodio predsjednik Zoran Domančić, govoreći o provedenim aktivnostima, ali i projektima koje tek treba realizirati.

Gradonačelnik Pjerino Bebić je pozdravio Vladu i predsjednika RH Ivu Josipovića istaknuvši da nije zadovoljan njihovim odnosom prema otocima.

Obnova hvarske Pjace Istodobno je govorio o postignućima i pohvalio se puštanjem u rad novoizgrađenih jaslica, upozorio je na potrebu hitnog rješavanja problema radnika “Sunčanog Hvara”, a od prioritetnih projekata spomenuo rekonstrukciju i obnovu hvarske Pjace.

Biskup Štambuk je u toj prigodi rekao da vijećnici trebaju raditi za dobrobit grada i otoka bez obzira na stranačke boje, dok je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Visko Haladić govorio o razvojnim programima Županije u kojima Hvar zauzima značajno mjesto.

Na kraju su podijeljene nagrade Grada, a ovogodišnji laureati su: Ante Mrvica iz “Jadrolinije” (osobna nagrada), te GD Crvenog križa i Hvarsko pučko kazalište (kolektivne nagrade), a preuzeli su ih Maja Budrović i prof. Milan Lakoš.

Kulturno-zabavni program u povodu Dana grada i blagdana sv. Stjepana potrajat će sve do 9. listopada.

Tako je u subotu navečer za brojne posjetitelje priređena ribarska večer, a ispred Gradske loggie za dobar štimung bili su zaduženi slavonski tamburaši “Fijaker”.

Posebni gosti ansambla bili su Vinko Coce i tri galeba, a od sportskih zbivanja svakako treba spomenuti Memorijalni turnir “Lukša Nezić 2010.”, koji se tradicionalno igra u spomen na toga rano preminulog igrača NK “Levanda” iz Velog Grablja.

Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:26