StoryEditorOCM
Dalmacijasjećanja

Vijenci, svijeće i molitve u Sinju i Vrlici za poginule branitelje

Piše PSD.
26. kolovoza 2010. - 01:22
U Sinju i Vrlici u srijedu je obilježena 19. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na cetinski kraj.

Delegacije grada Sinja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, HV, MUP-a, Viteškog alkarskog društva i drugi položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Sinja i Cetinske krajine ispred zgrade Općine.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene na mjestima pogibije Luke Ercega i Ivana Kambera, koji su izgubili živote tijekom napada na vojarne te na grob Ante Baraća u selu Zelovo. Na događanja koja su u Cetinskoj krajini označila početak rata podsjetio je Miro Bulj, dopredsjednik Udruge veterana dragovoljaca Domovinskog rata koja je organizator komemoracije.

Bulj je inicirao da se 25. kolovoza proglasi Danom branitelja Sinja i Cetinske krajine. U crkvi Gospe Sinjske slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Tino Labrović.

U Vrlici su delegacije Grada i Hvidre položile vijence i zapalile svijeće na mjestima pogibije hrvatskih branitelja Ive Lelasa, Ivana Tomaša, Ilije Perajice i Ante Baraća.

U župnoj crkvi Gospe od Ružarja slavljena je sveta misa zadušnica. Podsjetimo, u rano nedjeljno jutro 25. kolovoza 1991. godine pripadnici takozvane JNA i srpske paravojne snage predvođene zločincem Ratkom Mladićem spalili su i pregazili Kijevo i artiljerijom i tenkovima krenuli na Vrliku. Suprostavili su im se puškama naoružani dragovoljci.

Dotle su u dvijema sinjskim vojarnama JNA i na poligonu Kukuzovac držali obilne količine oružja, uključujući i ono teritorijalne obrane cetinskog kraja.

Radi toga je odlučeno da se dođe do oružja pa je na brzinu pripremljen i izveden napad na vojarne koji, na nesreću branitelja, nije rezultirao zauzimanjem vojarni i dobivanjem oružja.

Tijekom napada kod tadašnje vojarne Tadije Anušića, danas Ivaniša Nelipića, poginuo je dragovoljac Luka Erceg iz Otoka, dok je za vrijeme napada na vojarnu Kula poginuo Ivan Kamber iz Rude.

U Vrlici su branitelji odoljevali puna dva dana. Tijekom borbi poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ilija Perajica iz Livna, Ive Lelas iz Vrlike i Ivan Tomaš iz Trogira.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:14