Uz to, vele potrošači s kojima smo razgovarali, nerijetko je sumnjive kvalitete, dok viški, s neosporno ekološkim prednostima, budući se ne polijeva kemijskim preparatima, vrhunske je kakvoće, koju često ističu viški agronom Ante Mratinić, te svjetski poznati stručnjak za agrumarstvo dr. Živko Gatin.
Po njima, Vis je jedan od najpoznatijih lokaliteta u svijetu za uzgoj ove kulture kojom bi se moglo pokriti dobar dio hrvatskog tržišta. Naime, postoje projekti za plantažni uzgoj na više desetaka hektara, ali Višani očigledno nisu našli interes poglavito iz razloga što je voda ograničavajući čimbenik, premda je struka i za to imala alternativna rješenja.
I dok se vlasnici manjih plantažica limuna snalaze na razne načine kako se riješiti tržnih viškova, koji u pojedinim vrtovima nerijetko padaju pod stabla, uvozni se plodovi eto nude na “škoju limuna”, što je još jedan apsurd na nesređenom hrvatskom tržištu hrane.
Nime, od nekoliko ovdašnjih poljodjelskih tvrtki ni jedna se ne bavi otkupom limuna.