Dalmacija Split županija

na pokopu ostataka devet bezimenih žrtava ekshumiranih s biokova

UBIJENI I BAČENI 1945. Don Ćubelić: Njihov sprovod kasni 65 godina

Na gradskom groblju pokopani su ostaci devet bezimenih žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih na biokovskoj Stazi polovicom lipnja prošle godine. Koncelebriranu sv. misu predvodio je generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Ivan Ćubelić s dvanaest svećenika Makarskog dekanata s dekanom don Pavlom Banićem, gvardijanom makarskog samostana fra Miljenkom Odrljinom, fra Karlom Jurišićem, upraviteljem svetišta Vepric don Alojzijem Bavčevićem i drugim svećenicima, te fra Božom Norcem Kljajom, svećenikom sinjskog samostana.

Ostatke pronađenih žrtava u malim lijesovima pokrivenim hrvatskom zastavom do spomen-grobnice, u kojoj je već pokopano 30 žrtava pronađenih oko groblja, nosili su mladi župljani.

Prof. Ivan Ivanda, dogradonačelnik, oprostio se od žrtava prisjećajući se prve komemoracije makarskim žrtvama komunizma u Kozici i Zagvozdu. Istaknuo je kako je otkrivanje istine obveza i dužnost svih nas.

Posebno je ostala zapažena propovijed msgr. Ivana Ćubelića koji je rekao da kao što nam za života samo ljubav otkriva smisao, tako nam u ovim trenucima sprovodnog obreda za bezimene žrtve ljudske zloće, vjera prosvjetljuje nadu u besmrtnu vrijednost ljudskog života.

Oni su bili nečiji sinovi, muževi i očevi. Znamo da je netko gorko plakao kad je shvatio da se nikada više neće vratiti, a njihovi najmiliji morali su skrivati svoju bol i plakati samo kad ih nitko ne vidi. Rekao je također kako njihov sprovod kasni 65 godina.

- Jer, baš njihovi ubojice preuzeli su vlast, pokazujući da neće biti milosrđa prema onima koji su se usudili biti drukčiji, koji su se usudili sanjati Hrvatsku i njezinu nezavisnost. Nije ovo jedini sprovod u našoj domovini Hrvatskoj, kao ni širom Europe, koji se obavlja s tako velikim zakašnjenjem.

No, netko ipak zna tko su ovi ljudi i zašto kasni njihov sprovod tako dugo. Netko još uvijek pamti onaj zadnji pogled u smrtnomu strahu i preklinjanje da im se poštedi život. Netko zna zašto su ugledni Hrvati i iskreni domoljubi, pri koncu i nakon Drugoga svjetskog rata, potajice odvođeni i zvjerski ubijani po Biokovu, kao i po drugim šumama i gorama naše zemlje ponosne.

Netko zna koje su i kakve bile čete što na takav način slavu borbe pronose. Netko sve to dobro zna i pokušava u sebi skriti to nečovječno ponašanje koje razdire savjest i ne da mu mira noću.

A i Bog sve to dobro zna. On je svojoj Crkvi dao nalog, ne da sudi nego da poziva na obraćenje. Zato se obraćamo njemu s molitvom za jedne i za druge, a i za sve nas. Molimo ga i za ljude koji nemaju mira zbog počinjenih zločina, neka im daruje milost da se pokaju i obrate, da nam pomognu rasvijetliti i preostale jame mučeničkog, nespokoja, kako bi Bog rasvijetlio tamu njihova srca i ublažio boli svih koji pate zbog počinjenih zločina.

Za sigurnu budućnost i istinsku radost našega hrvatskog naroda potrebna nam je istina. A službene laži i dalje će nas samo razdvajati, žalostiti te, kao olovni utezi, držati zarobljene i izgubljene na stranputicama prošlosti.

Ana Dragičević

Naslovnica Split županija