ŠibenikMinistar zdravstva Darko Milinović ispunio obećanje s početka godine

Vodice dobile Hitnu pomoć

Piše Joomla\CMS\User\User
16. svibanj 2008. - 08:24
Liječnik, jedna medicinska sestra, te sanitetsko vozilo s vozačem bit će stacionirani u vodičkoj ambulanti kontinuirano 24 sata, i to od 20. lipnja do 1. rujna

Ministar zdravstva Darko Milinović naložio je čelnicima HZZO-a da preko šibenskog Doma zdravlja tijekom predstojeće turističke sezone u Vodicama uspostave Službu hitne medicinske pomoći.

Liječnik, jedna medicinska sestra, te sanitetsko vozilo s vozačem bit će stacionirani u vodičkoj ambulanti kontinuirano 24 sata, i to od 20. lipnja do 1. rujna.

Sukladno ministrovoj odluci, Hitna pomoć u Vodicama bit će organizirana i za vrijeme nadolazećih blagdana Tijelova od 21. do 26. svibnja, te vikendom od 5. rujna do 29. rujna.

Na ovaj način ministar Milinović ispunio je svoje obećanje o podizanju kvalitete zdravstvene zaštite tijekom ljetnih mjeseci, koje je dao početkom godine za posjeta Vodicama u povodu tragične smrti 10-godišnjeg dječaka.

Inače, sramotna je bila činjenica da Vodice, u kojima tijekom ljeta boravi i do 50 tisuća ljudi, nisu imale svoju službu hitne pomoći. Zabilježeni brojni slučajevi sa smrtnim posljedicama turista zbog srčanih udara i sličnih zdravstvenih problema, te prometnih nesreća, možda bi imali drukčiji ishod da je postojala hitna služba u vodičkoj ambulanti.

Zdravstvo u Vodicama, pod okriljem Ministarstva i HZZO-a, dosad je bilo svedeno na minimalnu djelatnost opće obiteljske medicine, i to radnim radom od 7 do 20 sati, bez sanitetskog vozila.

 Iz gradskog proračuna, pak, financirala su se dnevna dežurstva preko vikenda, a tijekom noćnih sati, najrizičnijeg vremenskog razdoblja, Vodice nisu bile pokrivene nikakvom zdravstvenom zaštitom.

- Zahvalila bih ministru Darku Milinoviću na razumijevanju, te što je prepoznao potrebu za kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom u našem gradu tijekom turističke sezone. Hitna služba u Vodicama u cijelosti će se financirati sredstvima Ministarstva zdravstva i HZZO-a. S voditeljicom šibenskog ureda HZZO-a Anitom Kodžoman i ravnateljem Doma zdravlja Šibenik Antom Županovićem dogovorili smo zajednički sastanak, na kojemu ćemo precizirati sve detalje oko uspostave Službe hitne medicinske pomoći u Vodicama -kazala nam je vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

ante talijaš / epeha

Apsurdni zakon! U Vodicama se živi tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Potrebu za kontinuiranom hitnom medicinskom pomoći ima oko 15 tisuća stanovnika koji stalno žive u Vodicama i prigradskim naseljima. Međutim, zbog apsurdnih birokratskih propisa, Vodice još uvijek ne mogu imati stalnu hitnu službu. Naime, za to ne ispunjavaju postojeće zakonske kriterije – nemaju više od 35 tisuća stanovnika i nisu udaljene više od 20 kilometara od Šibenika. Stoga, da bi Vodice dobile ovu prijeko potrebnu zdravstvenu službu tijekom cijele godine, treba promijeniti aktualni zakon. Kako doznajemo, promjena zakona naći će se u saborskoj proceduri iduće godine.

 

#HITNAPOMOć