Vinoznalci opet u Dalmaciju - prvak iz Opatije

Piše Joomla\CMS\User\User
Ovogodišnji pobjednik Klaudio Jurčić putuje na Svjetsko prvenstvo sommeliera u Čile

Nikša Stipaničev / CROPIX
Pobjednici 12. po redu nacionalnog prvenstva najboljih hrvatskih sommeliera, održanog u primoštenskom hotelu “Zora”, strpljivo su pozirali brojnim fotoreporterima poput pravih zvijezda na crvenom tepihu. Iskustvo su očito pokupili od bogatih i slavnih kojima upravo oni poslužuju najbolja i najskuplja vina.

Pobjednik Klaudio Jurčić dolazi iz Opatije, stare dame s bogatom turističkom tradicijom, iz restorana Laurus “Villa Kapetanović”. Prema ocjeni petnaestočlanog žirija, drugo mjesto pripalo je Filipu Saviću iz Pule, restoran “Maistra” Rovinj, a treće mjesto osvojio je Zagrepčanin Karlo Gjulasek iz Gospodarskog kluba “Žufka” Ministarstva gospodarstva, koji alkoholna pića toči predsjednicima, ministrima i veleposlanicima.

Na prvenstvu je sudjelovalo 20 sommeliera koji su morali odgovoriti na čak 70 pitanja iz svjetske kulture vina, pokazati vrhunsko znanje u sljubljivanju jela i vina, otvaranju pjenušca, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, rastakanju vina, ispravljanju vinske karte, dekantiranju, posluživanju i paljenju cigare te ophođenju s gostima.

A gosti na pozornici su im bili popularni Jole i Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala “1001 delicija” i organizatorica prvog Zagreb Wine Gourment Festivala. Pod pokroviteljstvom “Dvorac vina” Hrvatski sommelier klub odlučio je nakon pet godina natjecanje najboljih vinoznalaca vratiti ponovno u Dalmaciju, u srce vrhunskog babića, u Primošten. Ovogodišnji pobjednik putuje na Svjetsko prvenstvo sommeliera u Čile, a ove godine u svibnju na Europskom prvenstvu u Sofiji predstavljat će nas prošlogodišnji pobjednik Branko Muždeka iz Rijeke.

#SOMMELIERI