Šibeniktečaj za senzorsku analizu i odabir ocjenjivača djevičanskog maslinova ulja

Tečaj za ocjenjivače maslinova ulja: ‘Samo da ne bude užeglo’

Piše Joomla\CMS\User\User
4. travanj 2008. - 16:00
rgx time: 8.4161758422852E-5
Cilj je ostati ispod 34 kaznena boda, a tko ih u analizi mana ulja napravi više, taj nije sposoban za kušanje, kaže voditeljica praktičnog dijela dr. Barbara Alfei

Branislav Grgurović / EPEHA
 - Meni ovo daje na metal, kazao je, onako već stručno njuškajući probni uzorak užeglog ulja, jedan od 20 sudionika u nastavku tečaja za senzorsku analizu i odabir ocjenjivača djevičanskog maslinova ulja Zadarske županije, koji se od srijede održava u dvorani Županijske komore. Zaboravljajući da na ušima ima slušalice za simultano prevođenje s talijanskog na hrvatski jezik, kandidat je i dalje glasno raspravljao o svome zapažanju, koje je jučer bilo glavna okosnica drugog dana tečaja koji, u organizaciji Gospodarske komore u Anconi i HGK - Županijske komore Zadar, vodi šest vrsnih talijanskih stručnjaka.

U serijama od četiri čašice različite vrste užeglog, octikavog i gorkog ulja, testirao se prag osjetljivosti kandidata, koji su se zbog toga prethodno morali suzdržavati od kave, cigareta, pikantne hrane, te svega što bi im moglo poremetiti njuh i okus.

 - Tiše malo, kolega, ometate koncentraciju, upozorila ga je na glasnom talijanskom dr. Barbara Alfei, voditeljica praktičnog dijela tečaja i direktorica talijanskog degustatorskog tima ASSAM regije Marche. Jedna od većih talijanskih stručnjakinja u ocjenjivanju djevičanskog maslinova ulja upozorila je kandidate da u dijelu praktičnog memoriranja glavnih mana maslinova ulja moraju biti izuzetno koncentrirani kako bi se pripremili za analizu svoga prvog uzorka djevičanskog maslinova ulja.

 - Cilj je ostati ispod 34 kaznena boda. Ako ih tijekom provjere u analizi mana ulja napravite više, niste sposobni za kušanje, navela je dr. Alfei kandidatima koji su, kako se dalo vidjeti, u velikoj većini prošli prvo testiranje, koje će se nastaviti do subote, kada će se nakon analize sortnih ulja obaviti i njihova prva degustacija uzoraka djevičanskih maslinovih ulja.

 - Najvažnije je da ulje ne bude trpko, užeglo, da nema okus po metalu ili zemlji, te također da - našalila se Alfei - proizvođač ulja ne bude među kušačima i da se uzorci predstavljaju nasumičnim odabirom. Proizvođač je ponosan na svoje ulje i ne podnosi negativnu kritiku. On uvijek misli da je njegovo ulje najbolje na svijetu. Kušači su tu da ga upozore na mane, koje može u idućoj godini popraviti, zaključila je Alfei, dodajući kako vidi da će ova zadarska grupa biti uspješna. - Iako je tečaj na talijanskom, dosad nisam vidjela zainteresiraniju grupu, kazala je.

Zahtjevan tečaj

Iako je prilično zahtjevan, tečaj je u svakom slučaju koristan. Nije lako upućivati i savjetovati uljare. Konkurencija u Zadarskoj županiji i šire je žestoka, tako da je svaki savjet i napredak više nego koristan, kazao je Vrsaljko.

#MASLINOVOULJE#BARBARAALFEI#TECAJZAOCJENJIVACEULJA