Šibeniksprema se novi komunalni red u gradu

Šibenik: zbog kopanja po kontejnerima kazna i 10 tisuća kuna

Piše Joomla\CMS\User\User
Gradska vlast nije sigurna je li to u redu: ako građani kažu da je OK, kopanje po kontejnerima će se kažnjavati, a ako ne...

Foto: I. Rožić
Šibenski penzići i siromasi koji kopaju po kontejnerima i skupljaju plastične i staklene boce uskoro bi za takve “neprikladne rabote” na licu mjesta mogli biti kažnjavani sa po 200 kuna.

Ako bi se u takav biznis upustile pravne osobe, obrtnici, kazne su i do deset tisuća kuna. Takva mogućnost predviđena je u nacrtu odluke o komunalnom redu što ju je podržalo Poglavarstvo Šibenika. Predloženo je to unatoč sličnom pokušaju Milana Bandića koji je pod pritiskom javnosti na kraju digao ruke od kažnjavanja najsiromašnijih Zagrepčana, pa je kopanje po kontejnerima proglasio društveno korisnim poslom.

 - Naša je namjera da na kvalitetan način, kako dolikuje gradu čije je središte i katedrala pod zaštitom UNESCO-a, uspostavimo komunalni red. Detaljno smo razradili kakav komunalni red želimo zavesti. Tekst odluke ide na javnu raspravu. Želimo da njezin sadržaj sukreiraju građani i tako ih učinimo suodgovornim za stanje u gradu. Ako se pokaže, recimo, da su građani za kažnjavanje onih koji kopaju po kontejnerima, to će ostati u odluci, ako ne, neće, kaže gradonačelnica Nedjeljka Klarić.

U svakom slučaju, lokalna vlast u Šibeniku iz temelja želi promijeniti ponašanje Šibenčana i njihov odnos prema svojemu gradu. Tako bi ubuduće komunalni redari za bacanje opuška, papira, šibice, kutije cigareta ili ostatke jela na pločnik kažnjavali sa po 200 kuna. Najteže će se novom komunalnom ustroju priviknuti vlasnici pasa.

Ne samo da će vodeći u šetnju svojeg ljubimca, i to jedino na uzici, sa sobom morati ponijeti plastičnu vrećicu i lopaticu kako bi čistili njegov izmet, nego ubuduće nema šetnje sa psima u perivoju Roberta Visijanija i Luje Maruna, te zelenim površinama na Obali Franje Tuđmana, Obali palih omladinaca, niti pred zgradom suda. Zabranjeno je i omiljeno dječje vozanje romobilima i biciklima u staroj gradskoj jezgri, a za neočišćen snijeg ili led pred kućom kazne su za građane 200, a za pravne osobe i do deset tisuća kuna.

Pčele i puževi potjerani

Komunalni redari će ubuduće imati puno više posla i s domaćom stokom. Konji, mule, mazge, goveda, ovce, koze, svinje, kunići, kokoši, patke, guske, purani, pa čak autohtona dalmatinska životinja u izumiranju – magarac, protjerani su ne samo s područja gradskih i prigradskih naselja nego i iz Zatona, Grebaštice, Žaborića, Brodarice i Rasline. Ako vas susjed prijavi da imate, recimo, kokoš ili kunića, mogli biste platiti kaznu i do deset tisuća kuna. Vjerovali ili ne, na popisu nepoželjnih su i golubovi, prepelice, pčele, ribe, rakovi, žabe, puževi, kornjače i činčile.

Pitanje za čitatelje

Treba li kažnjavati kopanje po smeću?


#KONTEJNERI#UMIROVLJENICI#NEDJELJKAKLARIC