Šibenik: vjera nije kriterij za upis

Piše Joomla\CMS\User\User

Nikša Stipaničev / CROPIX
Prva šibenska Katolička osnovna škola “Sv. Ante” započela je s predbilježbom za upis učenika u dva razredna odjela, i to prvog i drugog razreda, koje će od ove jeseni djeca pohađati u prostoru župe Presvetog Srca Isusova na Baldekinu.

Prema riječima don Bože Škembera, privremenog ravnatelja škole, zanimanje roditelja je veliko, to više što upis nije uvjetovan vjerskim opredjeljenjem obitelji potencijalnog učenika, a školovanje je besplatno, kao i u drugim državnim školama. Nastavni će se kadar, međutim, zapošljavati po sasvim drugim kriterijima. Katolički svjetonazor svakako će, uz nastavničke kvalifikacije, biti primarna odrednica za svako radno mjesto u školi.

Župa na Baldekinu bit će, dodaje don Škember, tek privremena adresa Katoličke osnovne škole. Naime, njezin je osnivač, Biskupija šibenska, zamjenom nekretnina u postupku denacionalizacije dobila 39 tisuća četvornih metara površine, na kojoj se nalazi čak osam (bivših vojnih) objekata na prostoru bivše vojarne “Bribirski knezovi”.

Jedna od zgrada, najbliža postojećoj kapelici sv. Mihovila u krugu bivše vojarne, kani se što prije adaptirati u školsku zgradu kako bi škola od početna dva popunila svih osam razreda. - Svaki od razrednih odjela imat će najviše 20 učenika jer nam nije cilj primiti veliki broj djece na štetu kvalitete nastavnog procesa. Osim toga, škola namjerava organizirati cjelodnevni boravak za učenike kako bi roditelje rasteretila stalnog razmišljanja o tome gdje su im djeca poslije nastave. U školi, koja će prerasti u Katolički školski centar, potpuno ćemo se posvetiti individualnom odgoju djece, osmišljavanju slobodnih aktivnosti i njegovanju talenata, a nećemo zapostaviti ni kulturne i sportske sadržaje, najavio je ravnatelj. 

                                                                                         Marina Jurković / Epeha

#šIBENSKAKATOLIčKAšKOLA