Šibenikzakon je zakon

Šibenik: tužba protiv gradske vlasti

Piše Joomla\CMS\User\User
8. travanj 2008. - 19:02
rgx time: 6.2942504882812E-5

Prostor bivše vojarne Kuline / Foto: NCP
Šibenčani, ako je suditi po kuloarskim pričama, stalno sumnjaju u zakonitost funkcioniranja i dobrohotnost gradske vlasti, ali ne koriste mogućnost detaljnog i dokumentiranog uvida u svaku odluku i financijsku transakciju vlasti, što im omogućava Zakon o pravu na pristup informacijama.

Služba koja je zadužena za provođenje tog zakona u Gradu Šibeniku lani je dobila samo dva upita građana i jedan novinarski upit na koji nije odgovoreno, kako doznajemo od službenice za informiranje Mirjane Žurić.

Jedan upit građana odnosio se na uvid u zapisnik sa sjednice Gradskog poglavarstva, a u drugom su traženi financijski podaci iz proračuna i to je sve. Novinarka koja je bila odbijena, pak, tražila je uvid u Ugovor izmedju Grada Šibenika i NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik o ustupanju područja Kulina za gradnju mega marine i hotela, koji je potpisan prošlog ljeta.

Riječ o javnom dokumentu, no gradska vlast je procijenila da bi javni uvid u njega naštetio njihovim pregovaračkim pozicijama u drugim sličnim projektima u kojima se Grad pojavljuje kao nositelj trgovačkog prava je zahtjev odbijen. Novinarka se, međutim, nije zadovoljila tim obrazloženjem pa je gradsku vlast tužila Upravnom sudu zbog neprovođenja Zakona o pravu na pristup informacijama, a spor se još vodi. Inače, po tom Zakonu, građani mogu zatražiti apsolutno svaku informaciju koju žele ili koja im je potrebna o radu javne vlasti i njezinih tijela pa je čudno što Šibenčani to ne koriste.

Prekršajna kazna za onemogućavanje ili ograničavanje prava na pristup informacijama je za pravne osobe od 20 000 do 100 000 kuna, a odgovorne osobe u tim tijelima mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 5 000 do 10 000 kuna.

diana ferić

#ZAKONOPRAVUNAPRISTUPINFORMACIJAMA