Šibenik: psi lutalice bez prihvatilišta

Piše Joomla\CMS\User\User
4. travanj 2008. - 22:26
rgx time: 5.8889389038086E-5

Foto: Marin Tironi
Razočarani zbog ignoriranja problema zbrinjavanja pasa lutalica u Šibeniku i nemoćni da za njih više išta učine, nekolicina preostalih aktivista šibenske Udruge za zaštitu životinja “Dalmatiner”, kako su i najavili, ugasila je tu udrugu i zatvorila azil za pse na Biocima.

Četrdesetak pasa koji su se u tom trenutku nalazili u azilu i kojima je zbog toga prijetila eutanazija spašeni su zahvaljujući gospođi Gabrijeli Dedolf iz Njemačke. Ona ih je sve uspjela udomiti u Njemačkoj i Austriji. U Šibeniku za njih nitko nije bio zainteresiran, a bez odjeka je ostala i vijest o gašenju azila pa i to da je sada napuštenim psima kada dospiju u šinteraj jedina izgledna budućnost prisilno usmrćivanje jer ih je vrlo teško udomiti. Nakon što su ugasili udrugu, aktivisti “Dalmatinera” odbijaju i kontakte s medijima tako da nismo uspjeli doći ni do spasiteljice šibenskih napuštenih pasa. Ona je, kako doznajemo, jedno vrijeme živjela u Šibeniku i surađivala s Udrugom “Dalmatiner” pa je dala sve od sebe za spas pasa prije zatvaranja azila.

Osobno ih je u skupinama po petnaestak prevezla u Njemačku i Austriju. Navodno su tamo svi pronašli vlasnike. Udruga Dalmatiner očekivala je da će za održavanje i uređenje azila dobiti dostatnu potoru Grada i Županije kojima su se dugo bezuspješno obraćali. Tražili su osiguranje primjerenog prostora za azila jer je postojeći bio neuvjetan. Očekivali su i da će iz gradskog proračuna dobiti znatno više od 3.000 kuna, koliko im je bilo odobreno u 2007. godini, kako bi zbrinutim psima mogli pružiti potrebnu njegu i ishranu.

Međutim, sve je ostalo na volonterskom radu sedmorice ljudi. Mjesta za nove pse više nije bilo. Više nisu mogli plaćati ni potrebne veterinarske usluge a dug se gomilao pa su na kraju odustali. Inače koncesiju za zbrinjavanja pasa lutalica u Gradu Šibeniku ima tvrtka AS EKO. U njihovom šinteraju trenutno su samo četiri psa, kako doznajemo od veterinarke Franke Petković.

U međuvremenu su tri psa nakon što je prošao zakonski rok od 60 dana, koliko ih moraju čuvati, eutanazirali! Dobra je jedino vijest da bi jednog psa ovih dana mogli udomiti u Drnišu. - Koliko god to zvučalo okrutno, eutanazija je najmanji problem. Najteže je podići svijest ljudi i privoliti ih da steriliziraju svoje pse odnosno da ih ne uzimaju ako se nemaju namjeru za njih trajno brinuti. Kod nas je sada malo pasa jer, za razliku od azila., mi ne primamo pse koje vlasnici žele napustiti. Oni ih onda ostave negdje izvan Grada u Žaboriću ili Jadrtovcu pa uginu ili postanu lutalice ali mi na to ne možemo utjecati, kaže Franka Petković.

Diana Ferić/EPEHA


 

#PSILUTALICE#GABRIELADEDOLF