Šibenikfriško umirovljeni NE MOGU SE KORISTItI svojIM pravoM

Šibenik: 'pokazi’ za nove umirovljenike tek od 7. travnja

Piše Joomla\CMS\User\User
15. ožujak 2008. - 20:32

Admir Buljubašić / CROPIX
Premda se šibenski umirovljenici koji imaju pravo na besplatan javni prijevoz autobusima Autotransporta koriste lanjskim iskaznicama, oko 70 novih, koji su u mirovini od početka godine, to će pravo ostvariti tek od 7. travnja kad će biti tiskani novi “pokazi”.

Do očitog kašnjenja s “pokazima” došlo je zato što je Udruga umirovljenika morala ažurirati popis onih koji ostvaruju to pravo premda u ATP-u kažu da bazu podataka imaju te da su im trebali samo podaci o novim umirovljenicima, odnosno onima koji pravo više ne ostvaruju. Popis je u Autotransport stigao 14. ožujka s tim da će i dalje biti podložan promjenama, odnosno ostavlja mogućnost novih upisa.

- Grad je izdvojio dva milijuna kuna za besplatan prijevoz umirovljenika koji na to ostvaruju pravo: ili da su stariji od 65 godina ili da im je mirovina niža od 1950 kuna. Tko je kriv za kašnjenja “pokaza”, teško je reći jer svaka strana ima svoju istinu. Idući tjedan naći ćemo se na zajedničkom sastanku i - što je sada najznačajnije - pronaći bolje rješenje ažuriranja podataka za iduću godinu - kaže pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Živana Podrug.

Besplatan autobusni prijevoz koristilo je prošle godine 4740 umirovljenika, a ove godine bit će ih 4056 - dakle 300 manje. Iz toga proizlazi da je zaista trebalo napraviti reviziju onih koji ostvaruju pravo na prijevoz, no da ta revizija traje toliko i da će neki zbog toga pravo ostvariti tek od početka travnja - čini se nelogičnim. Iz Udruge umirovljenika objašnjavaju da je to ogroman posao, a u ATP-u se pozivaju na svoju bazu podataka koju sam valja ažurirati, ali na neki brži i praktičniji način.

Neki umirovljenici, pak, prigovaraju da su se radi ostvarivanja ovoga prava morali učlaniti u Udrugu umirovljenika - što nije točno jer pravo ostvaruju i bez članstva, a iz Udruge upozoravaju da je Autotransport preplaćen za taj posao pa bi pravo moglo koristiti znatno više umirovljenika te da prijevoznik odugovlači posao.

Dok se oni prepucavaju, “pokaza” nema, a sedamdesetak novih umirovljenika vožnju u jednom smjeru plaćaju osam kuna - od prvog od godine pa do 7. travnja.

                                                                                                           Jordanka Grubač

#šIBENSKIPOKAZI#žIVANAPODRUG