ŠibenikVELIKO POSPREMANJE

Šibenik: odzvonilo neonskim reklamama na starini

Piše Joomla\CMS\User\User
U staroj gradskojSNbSjezgri oznake, reklame, uređaji moći će se postavljati samo prema uputama Konzervatorskog odjela

Nikša Stipanićev / CROPIX
Klimatizacijski uređaji i satelitske antene uskoro nestaju s pročelja zgrada u Kalelargi na Dobriću i u Zagrebačkoj, zatim gotovo na svim trgovima i ulicama stare gradske jezgre te na obali od zgrade Porezne uprave do Veslačkoga kluba “Krka”. Iznimno, klime će moći biti postavljene unutar nekog otvora s unutarnje strane pročelja ako se mogu “zamaskirati”, ili na sporednim, dvorišnim fasadama i krovnim terasama.

To i štošta drugo donosi Pravilnik o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme, koji će se naći na raspravi gradskog Poglavarstva idući tjedan. Tim je pravilnikom Šibenik podijeljen u dvije zone, prva je prostor stare gradske jezgre, a druga preostalo područje grada. U staroj gradskoj jezgri oznake, reklame, uređaji odnosno sva urbana oprema moći će se postavljati samo prema uputama Konzervatorskog odjela.

No u Pravilniku, koji će se odmah nakon usvajanja naći na internetskim stranicama Grada Šibenika, već jasno stoji da će se, na primjer, ugostiteljske terase i štekati postavljati bez mogućnosti pričvršćivanja naprava i predmeta o tlo, bez ograda i cvjetnih vaza, dozvoljeni su samo pomični platneni suncobrani s jednobojnim ili prugastim uzorcima bez reklama i ne smiju ometati pješački promet. Zatvoreni štekati bit će pod predviđenim uvjetima mogući tijekom zime, ne i ljeti.

Ovim je Pravilnikom odzvonilo i konzolnom postavljanju reklama, dopunskim rasvjetnim tijelima, neonskim reklamama, nadstrešnicama nad ulazima i izlozima, reklamnim panoima i displejima, vanjskim ugostiteljskim pultovima i uređajima, fiksnim i pomičnim ogradama i ventilacijskim uređajima. Nešto slobodnije oblikovanje dozvoljeno je izvan stare gradske jezgre, no sukladno općim pravilima o komunalnom redu. Ovim Pravilnikom Šibenik se svrstava među one gradove na obali, poput Splita, koji su već prije nekoliko godina s pročelja stare jezgre skinuli klime i reklame.

 

Tiramole izvan Pravilnika

Sreća da se ovaj Pravilnik nije dotaknuo “tiramola”, tih sušila rublja koja su ionako odavno ustuknula prema sporednim uličicama i zakucima staroga grada. “Tiramole” krase cijelu turističku južnu Italiju- naravno, osim u središtima - i danas su obilježje Mediterana kakav je nekad bio i česta meta turističkih fotoaparata.


 

#REKLAME#PRAVILNIKOPOSTAVLJANJUOZNAKA