Šibenik: nude se turski, ruski, arapski i hebrejski

Piše Joomla\CMS\User\User

Ante Baranić / CROPIX
Šibenik je dobio prvu školu orijentalnih jezika i kulture u kojoj će se učiti turski, arapski i hebrejski jezik, te nekada obvezan, donedavno prezren, a danas potreban - ruski jezik. Školu orijentalnih jezika otvorilo je Pučko otvoreno učilište “Libar”. Hebrejski jezik i kulturu predavat će Dani Levi i Ana Lebl, ruski jezik i kulturu Svetlana Jurčević, arapski Lucija Bobanović, diplomirana turkologinja i etnologinja, te turski profesorica Martina Baraka, diplomirana turkologinja i povjesničarka.

Martina Baraka ujedno je i voditeljica škole “Libar”. Ona nam je kazala da je škola za učenje tih jezika pokrenuta zbog toga što postoje znatne potrebe za znanjem tih jezika, a izvjesno je da, osim za arapskim, hebrejskim i turskim, postoji interes za učenje još nekih orijentalnih jezika.

Trenutačno najveće zanimanje vlada za učenje ruskog jezika. Ruski je zbog velikog broja turista koji dolaze s područja bivšeg Sovjetskog Saveza postao, uz engleski, njemački i talijanski, najpotrebniji jezik u turizmu.

Zbog toga ne čudi što najveći broj polaznika dolazi iz turističkih agencija i hotelskih kuća, a brojni su i ugostitelji koji žele naučiti barem osnovne fraze kako bi mogli komunicirati s gostima. Za sada se u školi orijentalnih jezika uče osnove turskog, hebrejskog, arapskog i ruskog, no pred otvaranjem je i napredni tečaj na kojemu će se moći naučiti puno više od osnovne konverzacije. 

                                                                                                     Stanko Ferić /EPEHA

#LIBAR#JEZICI