Šibenik: 25 invalida s radnom knjižicom

Piše Joomla\CMS\User\User
14. svibanj 2008. - 23:04
rgx time: 0.00010204315185547
Da posljednjih godina “pušu” pozitivni vjetrovi, posvjedočila je predsjednica Udruge za promicanje inkluzije koja planira još dva zapošljavanja

25 radnih invalida                                         Ivo Ravlić / CROPIX
Radi učinkovitijeg zapošljavanja osoba sa intelektualnim teškoćama valja uspostaviti što bolju komunikaciju između poslodavaca, Udruga za promicanje inkluzije, Zavoda za zapošljavanje i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - jedan je od važnijih zaključaka stručnog skupa Zapošljavanje osoba sa intelektualnim teškoćama, koji je održan srijedu u organizaciji Udruge za promicanje inkluzije Šibenik i Grada Šibenika.

Navedene su i konkretne brojke - od 7143 nezaposlene osobe, prijavljene na Zavodu za zapošljavanje Šibenik, 74-ro su osobe sa invaliditetom.

- Unatoč tome što čak 13 osoba na posao čeka osam ili više godina, bilježimo povećanje broja osoba sa invaliditetom koje se u konačnici uspiju zaposliti. Prema našoj evidenciji, u prošloj je godini, zaposleno 25 osoba - istaknula je prof. Sonja Palinić Mravak iz Zavoda za zapošljavanje Šibenik.

Da posljednjih godina doista “pušu” pozitivni vjetrovi, posvjedočila je i prof. Marija Alfirev, predsjednica Udruge za promicanje inkluzije Šibenik:

- U okviru zapošljavanja uz potporu, uz pomoć radnog asistenta, udruga je u tekućoj godini zaposlila četiri osobe, dvije u DM-u, te po jednu u Gradskoj knjižnici i JK Val. Planiramo još dva zapošljavanja, u Remontu i Zavodu za javno zdravstvo. Krećemo i u suradnju sa općinom Tisno, u kojoj našu pomoć očekuje nekoliko osoba sa intelektualnim teškoćama. Stvari se definitivno mijenjaju nabolje. Najvažnije je rušiti predrasude i pridobivati buduće poslodavce koje valja informirati o poticajnim mjerama i subvencijama, a tu je jako važna uloga Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - istaknula je prof. Alfirev.

 

DM - najbolji poslodavac

Od 2002. godine, u tvrtki DM ostvaruju projekt zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Ponose se podatkom da su nagrađeni prvom nagradom u kategoriji najvećih poslodavaca koji rade na programima zapošljavanja uz potporu, doznali smo od Gordane Bilić, managerice DM-a za područje Dalmacije:

- Dosada smo ugovorenim odnosom zaposlili dvadesetak osoba na području RH, a u Šibeniku tri osobe. Imamo izvanredna iskustva u gradovima u kojima smo krenuli sa ovim vidom zapošljavanja, nema nikakvih pritužbi ili problema. Čak štoviše, imamo informacije da se naši djelatnici i nakon radnog vremena druže s osobama koje rade uz pomoć radnog asistenta - ističe Gordana Bilić.

 

Zagreb prednjači

Temeljem Ugovora o radnoj aktivnosti, na području RH zaposleno je više od stotinu osoba s intelektualnim teškoćama. U Zagrebu je na isti način zaposleno 58 osoba, kazala je prof. Marijana Janković, voditeljica Službe za zapošljavanje u Udruzi za promicanje inkluzije Zagreb:

- Program zapošljavanja uz potporu provodimo od 2000. godine, financiramo se iz programa CARDS 2004. Namjera nam je da uđemo u sustav financiranja nekog od ministarstava, poželjno bi bilo Ministarstvo gospodarstva. Na taj bi način naše djelovanje na programima zapošljavanja bilo još učinkovitije.

 

#INVALIDI