Šibenikegipatski brod još nije spreman za tegljenje

Serine ostaje u šibenskoj luci

Piše Joomla\CMS\User\User

                                                                 Ante Baranić / CROPIX
Kao što se moglo i naslutiti - egipatski brod Serine, koji je nakon nasukavanja u veljači dotegljen u šibensku luku na privremeni vez do 15. svibnja - i dalje je na istom vezu, a dan isplovljenja nije poznat.

Gotovo da se to moglo i očekivati, zato je u prvi mah tadašnji ravnatelj Lučke uprave Šime Zenić i odbio dati suglasnost za privez broda u Šibeniku, pa mu je to naloženo iz Ministarstva mora.

Serine, brod egipatskog vlasnika Jusupa Hijjawija, navodno još nije ni spreman za tegljenje, bit će to za koji dan, kaže nam glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan.

Na brod je stigla nova, dvočlana posada, dočim su dva člana posade, koji su do sada bili na brodu, otišli. Plaću, navodno, nisu primili najmanje zadnju godinu dana.

Hrvatske tvrtke koje su radile oko Serine isplaćene su za taj posao, no kako riječka Dezinsekcija i dalje potražuje oko 140 tisuća eura, odnosno jamstvo na dvjesto tisuća, tako je i dalje na snazi sudska zabrana isplovljenja.

Saznajemo da se oko mogućeg tegljenja u Egipat još mora izjasniti talijanski registar RINA, kojemu brod pripada.

Ako brod bude morao ostati u hrvatskim vodama, morat će mu se naći mjesto zaklona, dotle će ostati u Šibeniku, gdje je nadziran u smislu zaštite mora i sigurnosti eventualne plovidbe.

Vlasnik Hijjawi je izjavio da, ako Dezinsekcija bude inzistirala na iznosu računa koji mu je podastrijela, a koji smatra nerealnim, postoji i mogućnost da brod ostavi Hrvatskoj. U Ministarstvu mora predviđaju da bi se rasplet mogao znati za nekoliko dana.

Jordanka Grubač / EPEHA

#SERINE