ŠibenikSKUPI KVADRATI

Rogoznica: cijene najma štekata povećane od 100 do 300 posto

Piše Vedrana Stočić
7. ožujak 2016. - 21:30
Rogoznički općinski vijećnici drastično su povećali cijene najma štekata EPH

Pred ovogodišnji uskrsni doručak rogoznički ugostitelji su sve nezadovoljniji. Nerazumno i po njihovu mišljenju protuzakonito povećanje cijena štekata mnoge od njih dovest će u nezavidnu financijsku situaciju, a neki će biti prisiljeni i zatvoriti lokal. Ugostitelji, kaže Ante Radić, poznati rogoznički ugostitelj, predsjednik Obrtničke komore Šibenik i predsjednik sekcije ugostitelja Šibenik, nisu protiv povećanja cijena, ali nema nikave logike da štekati u Rogoznici budu najskuplji u županiji.

Rogoznica je po broju gostiju i ostvarenom prometu četvrta turistička destinacija u Šibensko-kninskoj županiji, pa bi cijene štekata trebale biti nešto niže nego u Šibeniku, Primoštenu i Vodicama.

Najskuplji kvadrati

– Po novom cjeniku rogoznički ugostitelji plaćat će najskuplje kvadrate na javnim površinama. Šibenik, Primošten i Vodice uredili su javne povrišine i onda ih iznajmili, a rogoznički ugostitelji sami su ulagali u štekate – kaže Radić.

Odluka o drastičnom skoku najma javnih površina donesena je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici rogozničkog Općinskog vijeća. Na meti vijećnika posebno su bili lokali sa zatvorenim štekatima, njima je cijena najma povećana od 100 do 300 posto. U odluci rogozničkog Općinskog vijeća najproblematičnije je što ni u jednom članku nije precizirano što je to točno zatvoreni štekat.

Odnosi li se to, pitaju se ugostitelji, samo na natkriveni i zatvoreni prostor ili pak i na sve ograđene prostore, jer su gotovo svi rogoznički štekati ograđeni i natkriveni raznoraznim drvenim i željeznim konstrukcijama.

Pravo na dijalog

– Sve ove godine ugostitelji su dobri suradnici, partneri općinske vlasti, zapošljavamo dvjestotinjak radnika i punimo općinski proračun. Upravo zbog toga polažemo pravo na dijalog i dogovor – kaže Ante Radić.

Ugostitelji upozoravaju da nisu nimalo krivi što rogoznički štekati nisu tipizirani i uklopljeni u okolnu arhitekturu. Na općini je da donese propise, a sva iskakanja koja se kose sa zakonom, konzervatorskim uvjetima i inspekcijskim rješenjima, općinske vlasti trebale bi sankcionirati uskratom najma. Ante Radić još ističe da su upravo zatvoreni dijelovi štekata spašavali kišne sezone, a korisni su i u predsezoni i posezoni.

Očekivan prosvjed

Rogoznička načelnica Sandra Jakelić ističe da iza odluke o novim cijenama štekata ne stoji izvršna već zakonodavna vlast. Očekivala je prosvjed ugostitelja, a na samoj sjednici Općinskog vijeća pokušavala je upozoriti vijećnike da općinski propisi ne smiju biti diskriminatorni i da uvjeti poslovanja moraju biti jednaki za sve. Međutim, vijećnici su bli uporni i svoju nakanu proveli su dizanjem ruku.

Ugostitelji ne dvoje da su prihodi od javnih površina bitni za općinski proračun, znaju i da cijene nisu dizane od 2003. godine i da općina ove godine ulaže čak osam milijuna kuna u uređenje dijela rive. Međutim, odluka o poskupljenju, kažu ugostitelji, trebala je biti racionalnija i pravednija.

Inače, prema novom cjeniku otvoreni štekat u predsezoni po kvadratnom metru stajat će 50 kuna mjesečno, a zatvoreni štekat čak 120 kuna. Cijena otvorenog i zatvorenog štekata u špici turističke sezone je 80 kuna, a izvan sezone, od 1. listopada do 31. ožujka, cijena zatvorenog štekata po kvadratu je 80 kuna, a otvorenog 20 kuna.

#UGOSTITELJI#šTEKATI#ROGOZNICA#NAJAM#SANDRA JAKELIć#ANTE RADIć