Rogoznica: 1000 objekata spašeno od bagera, a što sa srušenima?

Piše Joomla\CMS\User\User
14. svibanj 2008. - 23:00
Riječ je o presedanu koji će spasiti bespravne graditelje, ali otvara pitanje odštete onima čije su kuće srušene

Rogoznica                                             Nikša Stipaničev/CROPIX
Skupština Šibensko–kninske županije u srijedu je sa šest suzdržanih glasova i i ni jednim glasom protiv usvojila izmjene i dopune županijskog Prostornog plana zahvaljujući kojima će biti izbjegnuto rušenje više od 1000 bespravno izgrađenih objekata na području općine Rogoznice.

Donošenju odluke prethodila je rasprava tijekom koje su se i vlast i oporba složili oko ocjene da je riječ o presedanu koji ide na štetu pravne države te otvara teško pitanje eventualne isplate odštete onima čije su kuće srušene. Isto tako nije bilo sporenja oko stava da je riječ o političkoj, a ne stručnoj odluci kao ni oko primjedbe da je pravna država ustuknula pred „događanjem naroda“ u Rogoznici te će to škoditi daljnjoj borbi za red u prostoru.

- Razumijem sve te primjedbe - kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, no smatram da je danas ipak naš sretan dan. Zamislite da smo danas morali donijeti odluku da se mora srušiti više od tisuću kuća. Problem bespravne gradnje u Rogoznici je ogroman, akumulirao se nekoliko desetljeća. Rogoznica je postala talac takve situacije i mislim da je danas zaista sretan dan jer smo našli model koji spašava čak tisuću kuća.

 

Vijećnici: Iznuđena odluka

Duško Živković: Ovo je presedan. Pravna država je pokazala svoju slabost. Ustuknula je pod pritiskom bespravnih graditelja.
Jozo Topić: Trebalo je u obrazloženju izmjena i dopuna Prostornog plana otvoreno reći da je riječ o političkoj odluci jer ovo što činimo nije moguće ni po jednom zakonu. Znamo li kako ćemo obeštetiti one bespravne graditelje kojima su kuće srušene.
Paško Višić: Ova odluka samo je novi dokaz da nam uopće nije stalo do prostora i njegova očuvanja. Danas čak i stranci bez straha od bilo kakvih posljedica bespravno grade što hoće i kako hoće.
Ivica Šimac: I među nama ovdje u Županijskoj skupštini ima bespravnih graditelja koji odlučuju o prostornim planovima.
Petar Ivas: Ceh ove odluke koja nema uporište u zakonu platit će hrvatski porezni obveznici.

 

#BESPRAVNIOBJEKTI