Primoštenski brend - babić i pašticada

Piše Joomla\CMS\User\User

Enolog Antonija Krnić iz vinarije Vinoplod
/ Nikša Stipaničev / CROPIX
Babić, vino izraslo na kamenu, rubin boje, ugodna mirisa, puninom okusa i izrazitim bukeom doživljava svoju renesansu, vraća se na tron koji mu pripada. Zaključili su to vinski stručnjaci i sommelieri na Večeri primoštenskog babića i primoštenske pašticade priređenoj u hotelu Zora. Organizator ove gastro-enološke prezentacije je Turistička zajednica, a babić i primoštenska pašticada novi su turistički brend Primoštena.

Predstavljena su četiri vina primoštenskog vinogorja. Čuvenu “Kamenu suzu” obitelji Gašperov iz Krčulja predstavili su otac Ante i sin Stipe. Obitelj Gašperov ima 12 tisuća trsova, od toga 7 tisuća posađeno je na zaštićenom lokalitetu Jasenovo, a njihovo vino pio je sveti otac Ivan Pavao II. Poznati enolog i predsjednik Udruge Vinum Croaticun dr. Leo Gracin predstavio je proizvod obiteljske vinarije “Suhu puntu”, babić napravljen od odabranog grožđa, ubranog u pravo vrijeme, koje dozrijeva u kvalitetnim bačvama uglavnom francuske proizvodnje.

Zaljubljenica u babić, sortu s kojom se srela još u studentsko doba, enologinja Vinoploda -Vinarije Šibenik Antonija Krnić o babiću je ispjevala pravu odu. - Vinarija je zaštitu babića preuzela 1979. godine, a prva boca vina na tržište je plasirana 1984. godine i već te godine dobila je zlatnu medalju u Beču. Babić je u primoštenskom kraju doma i stoga je Vinoplod od 1996. godine obogatio primoštensko vinogorje s 480.000 besplatnih sadnica - kazala je Antonija Krnić.

Vinoplod - Vinarija na Večeri babića predstavila je dva vina. Onaj već nadaleko poznati vrhunski babić koji se dobiva klasičnom tehnologijom i dozrijeva godinu dana u bačvama od 5000 litara i novi proizvod “Sur lie”. Taj proizvod dozrijeva na finom talogu u bačvama od 225 litara i puni se u boteljice od 0,5 litara, a prošle godine prvi se put pojavio na tržištu. Inače, Institut “Ruđer Bošković” analizom je potvrdio da babić sadrži antioksidanse i od ove godine na vinima iz Vinoploda stajat će etiketa s natpiom “U vinu je zdravlje”.

Uz svako vino gostima je servirana i pašticada koju je po recepturi primoštenskih domaćica spremio renomirani meštar chef Zdravko Kalabrić. A pašticada je nastala, rečeno je, kada je goveđe meso ispečeno za Napoleona slučajno upalo u vino! 

                                                                                                                Vedrana STOČIĆ

 

Bucavac pod UNESCO-om

O revitalizaciji primoštenskog vinogorja, posebice Bucavca, govorio je predsjednik Udruge vinara, vinogradara i maslinara Ante Gracin. Do 2011. godine čitav Bucavac će biti pod vinovom lozom, a do te godine posredstvom Ministarstva kulture taj lokalitet trebao bi postati UNESCO-ova baština u kategoriji Zaštićenih kulturnih krajolika.


 

#BABIć#ETNOLOZI