Plenković sadi plavac i babić u Jadrtovcu

Piše PSD.
8. travanj 2008. - 17:55
Na zapuštenom zemljištu gdje se nekoć nalazio vojni poligon, Plenković sa svojim sinovima Marinom i Nikolom i zagrebačkim stomatologom Alenom Dunđerom, ove će godine posaditi prvih sto tisuća loza plavca i babića

Zlatan Plenković / Foto: Tom Dubravec
Zlatan Plenković, najveći hrvatski vinar, započeo je na zemljištu između Donjeg polja i Jadrtovca sa sadnjom plavca i babića. Na površini od 12 hektara, koje je dobio od Hrvatskih šuma na pravo služnosti u idućih pedeset godina, Plenković će ove godine posaditi sto tisuća trsova, koji će punu rodnost dostići za pet godina.

Program plantažnog vinograda u okolici Šibenika zapravo realiziraju dvije tvrtke, Vinoline, u vlasništvu Plenkovićevih sinova Marina i Nikole, te Vinarium, u vlasništvu zagrebačkog stomatologa Alena Dunđera, koji je u ovaj vinogradarski projekt ušao kao ravnopravan partner.

- To je tek prva faza cijelog pothvata, koji uz moju stručnu pomoć, naše dvije tvrtke namjeravaju realizirati na šibenskom području. Čim dobijem odobrenje na pravo služnosti na još zemljišta, krenut ćemo s novim nasadima – kazao nam je Zlatan Plenković.

Uzgoj novih količina plavca i babića na zapuštenom i neobrađenom zemljištu gdje se nekoć nalazio vojni poligon, temelji se na pilot-programu, koji je Plenković počeo 2003. na padinama Biokova u općini Baška Voda. Hvarski vinar na tamošnjoj površini od 60 hektara posadio je pet vrsta loze, od čega je 60 posto sorta plavac mali, za koji postoji veliko zanimanje na inozemnom tržištu. Prema Plenkovićevim riječima, u vinogradu na šibenskom području godišnje će se po hektaru ubrati oko pet tona grožđa vrhunske kvalitete.

Hrvatski vinar 2005.

Zlatan Plenković proglašen je 2005. vinarom godine. Godišnje proizvede 400 tisuća boca vina, od čega trećinu plasira u inozemstvu. Na Hvaru, u uvali Svetoj Nedjelji i u Milni, Plenković posjeduje 100 hektara vinograda.


 

#ZLATANPLENKOVIC#BABIC#PLAVAC