ŠibenikOpsjednutost vatrom

Piromanka iz okolice Šibenika završila iza rešetaka: podmetnula čak sedam požara, mještani u šoku jer je poznaju kao mirnu obiteljsku ženu i majku dviju kćeri

Piše JL

Pritvorena je 51-godišnjakinja sa šibenskog područja koja se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, piše Jutarnji list.

Kako doznajemo u šibenskoj policiji, 51-godišnju ženu sumnjiče da je od 18. do 23. srpnja ove godine u Dubravi kod Šibenika, u naselju Relje-Junakovići, namjerno otvorenim plamenom izazvala ukupno sedam požara.

Piromanka je na šest parcela podmetnula požare koji se nisu šire proširili zahvaljujući brzoj reakciji mještana. Sedmi požar podmetnula je u staji u vlasništvu mještanina Dubrave, koji su uočili i ugasili policijski službenici tijekom preventivnog obilaska tog područja.

U ovom naselju južne Dubrave nadomak Šibenika, u kojom žive obitelji Relje i Junakovići, brzo se pročulo o uhićenju njihove sumještanke koja ih je itekako uznemiravala i zabrinjavala proteklih sedam dana podmetanjem vatre tijekom noćnih sati. 

Mještani su ostali zatečeni i činjenicom da je požare podmetala njihova sumještanka, skromna obiteljska žena i majka dviju kćeri.

- Koliko mi je poznato, ni s kim od nas mještana nije bila u svađi. Ponavljam, jednostavno ne mogu povjerovati da je ona to bila u stanju raditi. Eto, tko će ga znati koji sve vrag spava u ljudskom mozgu.

Opsjednutost vatrom

A poznato je da je piromanija psihička bolest, nikad se ne zna tko od naših susjeda i poznanika tu bolest nosi u sebi sve dok se ne otkrije kada ga se uhvati na djelu.

Nikad se ne zna tko je sve u stanju tu opsjednutost vatrom zadovoljavati podmetanjem požara - rekao je Jutarnjem mještanin naselja Relja-Junaković.

Improviziranim bakljama palila krpe
Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Šibeniku traži jednomjesečni istražni zatvor protiv 51-godišnjakinje osumnjičene za podmetanje sedam požara kod Dubrave kraj Šibenika na području Relje-Junakovići, jer smatra da bi na slobodi mogla ponoviti to kazneno djelo.

Osumnjičena žena privedena je u ODO zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Nakon ispitivanja osumnjičene 51-godišnje hrvatske državljanke, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku priopćilo je što joj se sve stavlja na teret.

"Postoji osnovana sumnja da je u sedam navrata od 18. srpnja 2017. do 23. srpnja 2017. u Dubravi kod Šibenika s ciljem da izazove požare u naselju u kojemu živi, na otvorenome prostoru, u borovoj šumi i na smetlištu, sve u blizini više obiteljskih kuća, te na parceli svoga susjeda na kojoj je bilo sedam plovila na suhom vezu ukupne vrijednosti oko 500.000 kuna i u štali jednoga od susjeda, zapaljenim improviziranim bakljama i upaljačem palila krpe i ručnike natopljene lož uljem, stari papir, suhu travu i nisko raslinje", istaknuto je u priopćenju.

Nakon paljenja razbuktali su se požari koji su ugašeni zahvaljujući pravovremenoj intervenciji vatrogasaca, policije i susjeda. U priopćenju stoji kako se osnovano sumnja da je na opisani način privedena žena ugrozila imovinu točno neutvrđene ukupne vrijednosti, ali svakako veće od 200.000 kuna, a još jednom od vlasnika susjedne parcele pričinila štetu u iznosu od oko 15.000 kuna.

Nakon što je 51-godišnja osumnjičenica ispitana, šibensko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskoga suda u Šibeniku prijedlog da joj se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zasad nije poznato je li sudac istrage prihvatio prijedlog DORH-a da osumnjičenu zadrže iza rešetaka zbog mogućnosti da bi na slobodi ponovno podmetnula požar. 

(Hina)

#POžAR#PIROMANI