Šibenikurbanisti pretvorili u zonu sporta i rekreacije morh-ovih sedam hektara terena

Mladima Kakan umjesto Obonjana

Piše Joomla\CMS\User\User
S preseljenjem izviđača i mladeži s otoka Obonjana na otok Kakan umire ideja Otoka mladosti, a ponovno postaje aktualna ideja Sedmog kontinenta

                                                            Nikša Stipaničev / CROPIX
Zemljište na otoku Kaknu, koje je koristilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, pretvoreno je odlukom Šibensko-kninske županije u zonu sporta i rekreacije.

Na toj atraktivnoj parceli bit će uređeno kampiralište i otvoreni sportski tereni te izgrađena kuhinja s restoranom, sanitarni objekti i vježbaonice, a na sjevernoj strani otoka bit će izgrađeno pristanište i privez za potrebe sportsko -rekreacijske zone.

Prenamjenom MORH-ove parcele, koja ima površinu od oko sedam hektara, na otoku Kaknu su ostvareni svi papirnati preduvjeti za početak radova na njegovu opremanju za prihvat izviđača i mladeži odnosno na njegovu osposobljavanju da zamijeni otok Obonjan, na kojemu će biti izgrađeni komercijalni turistički objekti.

Na otoku Kaknu, prema procjenama stručnjaka, izviđači i mladež imat će puno više mjesta i daleko bolje uvjete za boravak, rad i učenje.

Zanimljivo je da s preseljenjem izviđača i mladeži s otoka Obonjana na otok Kakan zapravo umire ideja i Otoka mladosti, iako će institucija koja će upravljati Kaknom vjerojatno zadržati taj brand, a ponovno postaje aktualna ideja Sedmog kontinenta, koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća s velikim oduševljenjem bila prihvaćena u cijelom svijetu, a podržali su je i Ujedinjeni narodi.

Štoviše, glavni grad Japana Tokio platio je postavljanje električnog kabela od kopna do Kakna pa taj nenaseljeni otok već četrdesetak godina ima struju.

Zagovornici i začetnici ideje Sedmog kontinenta smatraju da se konačno pojavio idealan trenutak i da su sazreli svi uvjeti da se na Kaknu ostvari ideja Sedmog kontinenta - kontinenta djece svijeta, u koju se sjajno uklapaju i koncept izviđačko/skautskog pokreta i smisao svih onih ideja koje su realizirane u sklopu projekta Otoka mladosti.

stanko ferić / epeha

#OBONJAN#KAKAN#OTOKMLADOSTI