Krka će se od turista braniti rampama

Piše Joomla\CMS\User\User
23. travanj 2008. - 20:39
rgx time: 5.3882598876953E-5

Nikola VIlić / CROPIX
Već ovoga ljeta moglo bi se dogoditi da u srcu sezone, na ulazu u Nacionalni park Krka, sa skradinske i lozovačke strane, turiste dočekaju spuštene rampe. Naime, Skradinski buk, prirodni fenomen i najatraktivniji dio Nacionalnoga parka Krka, posljednjih godina sve teže “diše” od prave najezde turista. Ovaj, poslije Plitvica, najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj prošle je godine razgledalo više od 700 tisuća gostiju.

- U špici sezone nerijetko se u isto vrijeme na Skradinskom buku nađe više od deset tisuća posjetitelja. To je, prema procjeni stručnjaka Instituta za turizam Hrvatske, gornja granica izdržljivosti toga lokaliteta unutar Parka - kaže Ivona Cvitan iz Nacionalnog parka Krka. Nastavi li se dosadašnji trend prema kojem posljednjih godina broj gostiju u Parku raste po godišnjoj stopi od pet posto, u budućnosti bi se, u špici sezone, kada se prekorači kritična granica broja posjetitelja, privremeno mogle spuštati rampe i zatvarati Nacionalni park Krka zbog prebukiranosti.

- Razradili smo detaljne planove za disperziju posjetitelja. Uz postojeći kopneni i vodeni ulaz sa skradinske strane, recepcije s Lozovačkog platoa i Roškog slapa, uskoro otvaramo i novi iz smjera Kistanja kod Manastira Krka. Time ćemo ne samo rasterititi Skradinski buk nego uzvodno valorizirati prirodne i spomeničke vrijednosti kontinentalnog dijela Parka. To će omogućiti, uz ostalo, razvoj turizma u zaleđu i zapošljavanje tamošnjeg stanovništva - kaže Ivona Cvitan, najavljujući otvaranje muzejske zbirke u Puljanima. 

                                                                                             Marijan DŽAMBO / EPEHA

#KRKA